Katalánski lídri dostali milosť, španielska opozícia to chce zvrátiť

Španielska vláda udelila v utorok milosť deviatim katalánskym separatistom, ktorí si odpykávajú väzenské tresty za prípravu nezákonného referenda o nezávislosti v roku 2017.

22.06.2021 15:28
Španielsko, Katalánsko, milosť, separatisti,... Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez (uprostred) diskutuje so svojim troma ministerkami počas zasadnutia vlády v Madride v utorok 22. júna 2021. Španielska vláda udelila v utorok milosť deviatim katalánskym separatistom.
debata (1)

Oznámil to španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého citovala agentúra AFP. Úrad španielskeho premiéra na Twitteri napísal, že vládny kabinet rozhodnutie o udelení milosti prijal v utorok ráno.

Schválením milostí chce Sánchez zmierniť napätie s Katalánskom a oživiť rozhovory medzi centrálnou vládou a úradmi tejto oblasti na severovýchode Španielska.

Sánchez: Konfrontácia nepomôže

„Konfrontácia pri riešení žiadneho problému nepomôže,“ povedal Sánchez predtým v prejave, ktorý predniesol v kultovej budove barcelonskej opery počas akcie, na ktorej sa zúčastnilo asi 300 členov katalánskej občianskej spoločnosti. „Aby sa dosiahla dohoda, musí niekto urobiť prvý krok,“ povedal ďalej premiér. „A práve ten teraz španielska vláda urobí,“ dodal.

„Katalánsko, Katalánci, milujeme vás,“ povedal Sánchez katalánsky na záver svojho prejavu. Opozičné strany však uviedli, že sa budú usilovať o zvrátenie milosti.

„Appeasement nie je alternatíva, je to len odklad, ktorý zaistí novú silu hrozbe,“ povedal po Sanchezovom oznámení šéf konzervatívnej Ľudovej strany Pablo Casado.

Väčšina Španielov je proti oslobodeniu

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že zhruba 60 percent Španielov je – rovnako ako opozičné strany – proti oslobodeniu deviatich politikov a aktivistov, ktorí boli v roku 2019 odsúdení až k 13 rokom väzenia pre usporiadanie referenda o nezávislosti Katalánska a jednostrannej snahe o vyhlásenie nezávislosti tohto španielskeho regiónu. Prieskumy tiež ukazujú, že takmer polovica obyvateľov Katalánska je za nezávislosť na Španielsku.

Medzi odsúdenými je podpredseda katalánskej vlády z obdobia referenda Oriol Junqueras, ktorý dostal trest 13 rokov väzenia, a niekdajší katalánsky minister zahraničia Raül Romeva, ktorému súd vymeral 12-ročný trest.

„Neočakávam, že tí, ktorí sa usilujú o nezávislosť, zmenia svoje ideály, ale očakávame, že pochopia, že nie je cesty mimo zákon,“ povedal dnes Sánchez.

Katalánci: Milosti nestačia

Vonku medzitým podľa Reuters demonštrovali stovky separatistov požadujúcich úplnú amnestiu. „Milosti sú maličkosť, pravda je, že nám vzali slobodu prejavu na všetkých úrovniach, máme svoju legitímnu vládu vo väzení alebo v exile, a to je v demokracii veľmi vážne,“ povedala jedna z protestujúcich, 61-ročná Quim Albalateová.

Separatistický šéf katalánskej vlády Pere Aragones povedal, že milosti sú vítaným prvým krokom k začatiu dialógu, ale považuje ich za nedostatočné. Sľúbil, že sa bude usilovať o nové a povolené referendum. Španielska vláda však podľa neho teraz „napravila nespravodlivé rozhodnutie najvyššieho súdu“.

Ústavný súd odsúdil v októbri 2019 12 katalánskych separatistických lídrov za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti, pričom deviatim z nich udelil väzenské tresty v rozmedzí deväť až 13 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko