Teroristi využívajú pandemickú krízu, tvrdí Europol

Teroristi sa pokúšajú využiť krízu spojenú s pandémiou koronavírusu na svoje vlastné ciele, uviedol v utorok Európsky policajný úrad (Europol) vo výročnej správe o terorizme v Európskej únii, ktorú zverejnili v utorok v Haagu. Informuje o tom agentúra DPA.

22.06.2021 18:17
debata

„Teroristi využívajú príležitosť podkopávať demokratické štruktúry, šíriť strach a polarizovať spoločnosť,“ uvádza sa v správe.

Pandémia koronavírusu podľa Europolu prispela k zhoršeniu politickej polarizácie, ako je napríklad intolerancia voči politickým oponentom. Spôsobila tiež, že ľudia sú do väčšej miery verbálne i fyzicky násilní. Teroristi z toho ťažia pri šírení svojich násilných ideológií, uvádza sa v správe.

„Zvýšilo sa aj riziko radikalizácie v online priestore. Toto obzvlášť platí pre pravicový terorizmus,“ uviedla eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Zo správy Europolu vyplýva, že najväčšia hrozba v EÚ pochádza z islamistického terorizmu, píše DPA. V roku 2020 boli islamisti zodpovední za desať atentátov, ktoré si vyžiadali dovedna 12 obetí.

Útokov sa dopustili väčšinou osamotení atentátnici ovplyvnení zahraničnými teroristickými skupinami, ako je napríklad Islamský štát (IS). Vlani v EÚ zaznamenali dovedna 57 teroristických útokov – vrátane tých plánovaných a zmarených. O život prišlo 21 ľudí a zatkli 449 podozrivých.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #EÚ #Europol #Islamský štát #koronavírus #pandemická kríza