Homosexuál rovná sa pedofil. EÚ je pobúrená maďarským LGBTI zákonom

Takmer polovica členských krajín Európskej únie vyjadrila v utorok "vážne znepokojenie" nad maďarským zákonom, ktorý podľa nich diskriminuje LGBTIQ komunitu.

22.06.2021 18:41 , aktualizované: 22:05
debata (42)

„Stigmatizácia LGBTIQ ľudí zreteľne porušuje ich základne právo na dôstojnosť, tak ako je stanovené v Charte EÚ a medzinárodnom práve… Začlenenie, ľudská dôstojnosť a rovnosť sú základnými hodnotami našej Európskej únie, preto nesmieme robiť nijaké kompromisy v súvislosti s nimi,“ píše sa v spoločnom vyhlásení, ktorého iniciátorom bolo Belgicko.

Vyhlásenie podpísalo 13 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Homosexuál / LGBTI / Gay / Čítajte viac Sporný zákon o pedofílii maďarský parlament schválil

Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku „diskriminuje LGBTIQ ľudí a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí“.

Toto vyhlásenie vzišlo zo stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Luxembursku zameranom na otázky práva v Poľsku a Maďarsku, ktoré sa dlhodobo odkláňajú od hodnôt EÚ. Na stretnutí sa zúčastnil aj maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó, ten argumentoval tým, že zákon je „namierený len proti pedofilom“.

Poupratujte si pred svojím prahom, odkázalo Maďarsko

Bolo by užitočnejšie, keby si nemeckí, švédski a holandskí politici poupratovali pred svojím prahom, odkázal na Facebooku v reakcii hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

Podľa Menczera v Nemecku, Švédsku a Holandsku tiež nie je všetko v poriadku. „V nemeckej armáde sa napríklad objavili antisemitské javy i sexuálne násilie,“ povedal hovorca, čo podľa jeho vyjadrenia potvrdila aj šéfka rezortu obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

V súvislosti so Švédskom dodal, že tam vláda práve včera padla a v Holandsku kabinet padol pred niekoľkými mesiacmi práve preto, že systém ochrany rodiny neprešiel skúškou ústavnosti.

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

Nemecko Maďarsko Futbal ME2020 zákon pedofília dúhové Szijj Čítajte viac Szijjártó ostro kritizoval dúhové osvetlenie. Rozhodli o ňom i Neuerovej páske
42 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #LGBTI+