Väčšina EÚ podporila LGBTI komunitu, Slovensko nie

Lídri 17 členských štátov EÚ vo štvrtok pred summitom Únie vyjadrili podporu LGBTIQ komunite po tom, ako Maďarsko prijalo kontroverzný zákon, ktorý podľa kritikov diskriminuje práva takto orientovaných ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

24.06.2021 14:22 , aktualizované: 17:13
debata (29)

Dokument podpísali hlavy štátov, ktoré vyjadrili poľutovanie nad „hrozbami voči základným právam, a najmä proti (porušovaniu) zásady nediskriminácie na základe sexuálnej orientácie“. Maďarsko sa vo vyhlásení priamo nespomína, píše AFP.

Signatármi vyhlásenia sú lídri 17 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka aj Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Taliansko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Lotyšsko, Cyprus, Malta, Estónsko a Grécko. Medzi signatármi tak chýba Slovensko, Poľsko či Česko.

Luxemburský premiér Xavier Bettel na Twitteri uviedol, že spomínané vyhlásenie vo štvrtok ráno podpísal aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Samotný Kurz to následne potvrdil na svojom účte na Twiteri, pričom uviedol, že v EÚ nesmie byť priestor pre „nenávisť, diskrimináciu alebo netoleranciu“.

APTOPIX Germany Hungary Euro 2020 Soccer Čítajte viac Dúha prekazila Orbánovi futbalový zápas roka

Rutte: Maďarsko nepatrí do EÚ

Holandský premiér Mark Rutte zase vyhlásil, že Maďarsko by podľa neho pre sporný zákon už viac nemalo patriť do Európskej únie. „Podľa mňa Maďarsko už viac nemá miesto v EÚ. Nie som však jediný, kto o tom rozhoduje, je tu ďalších 26 (krajín EÚ). Toto sa musí urobiť krok za krokom,“ vyhlásil Rutte pred začiatkom summitu lídrov EÚ.

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Legislatíva stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“. Maďarský prezident János Áder tento ostro kritizovaný zákon v stredu podpísal.

Európska komisia (EK) v stredu v súvislosti s týmto novým zákonom pohrozila Budapešti právnymi krokmi.

Orbán hovorí o ochrane detí

Maďarsko nemá žiadny homofóbny zákon, ale zákon na ochranu práv detí a rodičov, povedal vo štvrtok v Bruseli v reakcii na otázku novinárov po príchode na summit EÚ predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Weisenbacher Čítajte viac Orbán je nebezpečný aj pre nás

Podľa videozáznamu zverejneného na oficiálnej stránke Európskej rady maďarský premiér opäť adresoval výzvu kritikom tohto zákona na ochranu proti pedofílii, aby si túto právnu normu pozorne prečítali, a až potom nech reagujú.

Orbán opäť zdôraznil, je bojovníkom za ľudské práva a pripomenul, že komunistický režim prenasledoval homosexuálov, pričom on osobne bojoval za slobodu a za práva. „Ja som bojovníkom za práva homosexuálov. Tento zákon však nie je o nich, ale o právach detí a rodičov,“ dodal.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #LGBTI+