Moravu zasiahlo tornádo, zničilo obce a zabilo päť ľudí, medzi nimi aj Slovenku

V juhomoravskom okrese Hodonín vo štvrtok večer zaznamenali tornádo, ktoré zrovnalo so zemou pol obce Hrušky. V oblasti Hodonína sa počas silných búrok sprevádzaných krupobitím objavilo silné tornádo, ktoré na viacerých miestach spôsobilo rozsiahle škody. Najhoršie sú na tom štyri obce: Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a Hrušky.

24.06.2021 21:16 , aktualizované: 25.06.2021 16:19
debata (161)

AUDIO: Reportér Pravdy Peter Madro na miestach tragédie, vypočujte si podcast.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Česká polícia v piatok informovala, že pri vyčíňaní živlu zahynulo najmenej päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Medzi obeťami je podľa slovenského rezortu zahraničia aj občianka Slovenskej republiky.

VIDEO: Tornádo zničilo aj obec Mikulčíce.

Video

Podľa zástupcu starostu dediny Hrušky Mareka Babisza je zrovnaná so zemou asi polovica obce. Silný vietor odniesol strechu z miestneho kostola a poškodil viacero áut, ktoré vymrštil na domy. Veľké škody sú hlásené aj z obce Lužice.

Tornádo na Morave, graf

Miestni v Lužiciach a Hodoníne hovoria, že je to ako apokalypsa. Uvítajú každú pomoc, aj materiálnu.

VIDEO: Tornádo na južnej Morave.

Video

Obec Lužice je neďaleko slovenského mesta Holíč, len niekoľko kilometrov, búrka sa ale slovenskému mestu vyhla. V moravskej obci však živel napáchal veľké škody.

VIDEO: Tornádo, obec Lužice, južná Morava.

Video

Podľa meteorológov išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o tornádo. Ak sa to potvrdí, išlo by o prvé tornádo v ČR od mája 2018. Jeho silu odhadujú najmenej na stupeň tri, to znamená, že rýchlosť vetra mohla prekročiť tristo kilometrov za hodinu.

Hraničný priechod s Českom na úseku diaľnice D2 je pre následky silnej búrky na českej Morave naďalej neprejazdný. Upozorňujú na to bratislavskí krajskí policajti. Obmedzenie potrvá minimálne do 12.00 h. „Doprava je naďalej z D2 presmerovaná cez Kúty na Trenčiansky kraj na hraničný priechod Drietoma,“ informuje polícia.

Tornádo na Morave, Hrušky.
Tornádo na Morave, Hrušky.
+7Tornádo na Morave, Hrušky.

Stovky zranených

Nemocnica v Hodoníne hlási v súvislosti so silnými búrkami desiatky zranených. Z postihnutých obcí hlásia stovky poškodených domov, informovala televízia ČT24. Uviedla tiež, že sú stovky zranených. Ľudia však zostali zavalení pod zrútenými domami a záchranári sa na mnohé miesta ešte nedostali. „Povolávame ďalšiu pomoc, pomáha nám armáda, susedia z Rakúska, Slovenska,“ povedala v noci pre Českú televíziu ďalšia hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová. Riaditeľ nemocnice v Hodoníne Antonín Tesařík pre ČT 24 povedal, že v nemocnici zomrela jedna osoba a desiatky ďalších boli privezené na ošetrenie. Celkovo ich podľa Tesaříka mohlo byť až 200. Nemocnica v meste Břeclav prijala viac než 50 zranených.

Juhomoravskí hasiči, ktorí evidujú stovky udalostí a sú preťažení, vyhlásili udalosť tretieho stupňa v okresoch Břeclav a Hodonín a varovali obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

Na južnú Moravu sa presúvajú všetky jednotky integrovaného záchranného systému z iných oblastí ČR vrátane záchranných útvarov, oznámil minister vnútra ČR Jan Hamáček.

Pomáha aj Slovensko

Pomoc pre zasiahnuté oblasti avizoval aj premiér Eduard Heger. Na Morave zasahuje sedem sanitiek zo Slovenska, k hraniciam sa už presunuli aj hasiči z Bratislavy a Trnavy, uviedol to na sociálnej sieti. Univerzitná nemocnica v Bratislave aj nemocnice v Myjave, Skalici a Malackách sú podľa premiérových slov pripravené prijať pacientov.

Na situáciu reagovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová: „Vyjadrujem sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na Južnej Morave. Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam“.

Búrky obmedzili aj verejnú autobusovú a vlakovú dopravu. Z oblasti hlásia množstvo strhnutých striech a v niektorých poškodených objektoch sa môžu nachádzať aj zavalení ľudia.

V samotnom meste Hodonín búrka odniesla strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov, v ktorom utrpelo zranenia viacero dôchodcov.

Český premiér Andrej Babiš na Twitteri oznámil, že sa pre nepriaznivé počasie nemôže vrátiť z Bruselu. Babiš podľa svojich slov požiadal vicepremiérku Alenu Schillerovú, aby bola k dispozícii hajtmanovi Juhomoravského kraja Janovi Grolichovi v súvislosti s okamžitou pomocou vlády pre zasiahnutých občanov a ich rodiny.

Meteorológovia vydali výstrahy

Na slovensko-českom pohraničí aj naďalej vznikajú búrky presúvajúce sa na severovýchod. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Jedna z búrok aktuálne podľa SHMÚ smeruje z Kysúc na Hornú Oravu a do Poľska a vykazuje mimoriadnu bleskovú aktivitu. „Ďalšie búrky sú západne až severozápadne od Trenčianskeho kraja a zasiahnu krajný severozápad Slovenska,“ spresnil SHMÚ.

Zdôraznil tiež, že búrky stále môžu byť sprevádzané prívalovým dažďom, krúpami, a to aj väčšími a nárazovým vetrom.

Niekoľko superciel sa večer vyskytovalo v tesnej blízkosti slovenského územia v okolí okresu Skalica. Tá najjužnejšia z nich zasiahla aj územie SR. „S veľkou pravdepodobnosťou supercela prinesie prívalový dážď, krúpy a silný nárazový vietor,“ upozornil na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

SHMÚ na noc zo štvrtka na piatok vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Varovanie platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Trnavský a Žilinský kraj. Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal SHMÚ pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Prešovský kraj. Výstraha platí do piatkových skorých ranných hodín.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #Tornádo #tornádo na Morave