Po tornáde ľuďom vyplatia okamžitú pomoc, Babiš sa obrátil na EÚ

Rýchla pomoc prúdi na juh Moravy po ničivých búrkach.

25.06.2021 10:50 , aktualizované: 12:08
Hrusky
V obci Hrušky tornádo poničilo desiatky domov. FOTO PRAVDA: Andrej Barát
debata (4)

Česká vláda v rámci rýchlej pomoci Juhomoravskému kraju okamžite uvoľňuje desať miliónov korún (393-tisíc eur) Oznámila to podľa portálu lidovky.cz ministerka financií Alena Schillerová.

Babiš požiadal o pomoc

Český premiér Andrej Babiš požiadal vedenie Európskej únie o pomoc pre región južnej Moravy. Informoval o tom na Twitteri.

„Požiadal som predsedu Európskej rady Charlesa Michela a predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o pomoc zo špeciálnych fondov Európskej únie pre postihnuté obce na južnej Morave,“ napísal Babiš z Bruselu.

Spravodajská televízia ČT24 predtým informovala, že český premiér odletí o 12.00 h z Bruselu do Brna, aby na južnej Morave navštívil obce, ktoré vo štvrtok zasiahli silné búrky a tornádo.

„My ako vláda urobíme všetko pre to, aby sme ľuďom pomohli, pretože je to skutočne apokalypsa, dvetisíc poškodených domov, musíme urobiť maximum,“ zdôraznil v Bruseli Babiš.

Babiš tiež nevylúčil mimoriadne zasadnutie vlády v prípade, že by bolo potrebné rozhodnúť o uvoľnení peňazí pre postihnuté obce.

Pri extrémnych búrkach sa zranili stovky ľudí, prinajmenšom štyria zomreli, značné sú aj škody na majetku.

VIDEO: Ako z apokalypsy. Juhomoravskí hasiči zasahujú po tornáde na Morave.

Video

Zeman vyslal vojakov Hradnej stráže

Prezident Českej republiky Miloš Zeman rozhodol o vyslaní vojakov Hradnej stráže do zasiahnutého regiónu.

„Prezident republiky vyslovuje nesmiernu ľútosť nad stratou ľudských životov, vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým po obetiach, praje skoré uzdravenie zraneným a vyjadruje solidaritu s občanmi, ktorí čelia následkom prírodnej katastrofy,“ uviedol Pražský hrad.

Prezident sa zároveň poďakoval príslušníkom integrovaného záchranného systému, starostom, hajtmanom, členom vlády, charitatívnym organizáciám a všetkým občanom, ktorí sa podieľajú na pomoci v postihnutej oblasti.

Tornádo na Morave, Hrušky Čítajte viac Apokalypsu na Moravu priniesol vietor s rýchlosťou 219 km/h, domy nemali šancu

58-tisíc na hlavu

Svoje dotačné programy s alokáciou vyše 500 miliónov českých korún (takmer 20 miliónov eur) majú do oblasti presmerovať ministerstvá poľnohospodárstva a pre miestny rozvoj, oznámila na Twitteri Schillerová. Humanitárnu pomoc oblasti podľa nej začína poskytovať správa štátnych hmotných rezerv. Podľa šéfky štátnej kasy treba čo najskôr začať s prácami na oprave komunikácií.

„V obciach postihnutých tornádom zabezpečujeme mobilné tímy úradov práce, ktoré budú občanom vyplácať okamžitú pomoc až 58-tisíc korún,“ oznámila na Twitteri rýchly príspevok v prepočte po bezmála 2300 eur ministerka práce a sociálnych vecí Jána Maláčová.

„Musím sa samozrejme spojiť s hajtmanom, aby som samozrejme navštívil tie miesta,“ povedal po nočnom rokovaní v Bruseli premiér Babiš s tým, že chce svoju návštevu koordinovať s vedením kraja, aby neprekážať napríklad pri záchranných prácach.

Premiér uviedol, že skoršie odlet z Bruselu mu znemožnilo počasie a že do Česka zamieri dnes okolo poludnia po druhom dni zasadania summitu. Dodal, že bol aj počas rokovaní šéfov únijných štátov v kontakte s vedením postihnutého kraja, s náčelníkom armádneho generálneho štábu aj riaditeľom Hasičského záchranného zboru.

Tornádo na Morave, Hrušky.
Tornádo na Morave, Hrušky.
+7Tornádo na Morave, Hrušky.

„Ak by bolo potrebné zasadnutí vlády kvôli uvoľneniu nejakých prostriedkov, tak určite nie je problém to urobiť,“ vyhlásil Babiš, podľa ktorého však koordinácia ministrov v súčasnej krízovej situácii funguje dobre.

Medzitým sa rozbehli aj zbierky na pomoc zasiahnutým obciam na Morave.

Na konto zbierky Nadácie Via , ktorá pomôže búrkami zasiahnutým obciam, poslali ľudia do ôsmej rána zhruba desať miliónov korún (393-tisíc korún), prispelo vyše 10-tisíc ľudí. Zbierku vyhlásila aj Diecézna charita Brno a darcovské platforma znesnáze21. Ľudia i firmy ponúkajú tiež materiálnu pomoc – náradie, oblečenie alebo plachty na provizórne zakrytie poškodených striech. Ponuky sa objavujú hlavne na sociálnych sieťach.

VIDEO: Tornádo na južnej Morave.

Video

Ľudia a firmy sa snažia pomôcť tiež materiálne. napríklad Rohlík.cz na Twitteri uviedol, že ráno zavezie do postihnutých oblastí základné potraviny i detské potreby. Hovorkyňa telefónneho operátora T-Mobile Zuzana Svobodová podľa portálu novinky.cz oznámila, že operátor posiela cez neziskovú organizáciu Adra dar päť miliónov korún (takmer 200-tisíc eur) na záchranné práce, základné potreby pre zasiahnuté domácnosti a odstraňovanie škôd.

VIDEO: Tornádo, obec Lužice, južná Morava.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #búrky #tornádo na Morave