Tisíce domácností bez prúdu, ochromená doprava na juhu Moravy

Bez dodávky elektrického prúdu je v Česku po štvrtkovej búrke vyše 75 tisíc odberných miest. Najhoršia situácia je na juhu Moravy, kde búrka spolu s tornádom spôsobila najväčšie škody. V okolí Hodonína, Břeclavi a Vyškova nemá elektrinu vyše 40- tisíc odberateľov. Na juhu Moravy je ochromená aj verejná doprava. Uzavretá je D2 pri Břeclavi a D1 pri Vyškove, informuje portál CT24.

25.06.2021 11:43
Tornádo na Morave, Hrušky Foto: ,
V obci Hrušky tornádo poničilo desiatky domov.
debata

Energetici ráno evidovali podľa hovorcu spoločnosti zo skupiny E.ON Romana Šperňáka na celom svojom distribučnom území, kam popri južnej Moravy patrí aj Olomoucký či Zlínsky kraj, štyridsaťdva porúch na vedení vysokého napätia a viac ako sedemdesiat tisíc odberných miest bez prúdu.

Hodonínsko a Břeclavsko je bez prúdu od štvrtkového večera, keď sa oblasťou prehnalo tornádo. Poruchy na dodávkach prúdu na Vyškovsku sa k tomu pridali v noci po búrke. „Najčastejším dôvodom porúch sú stromy popadané do elektrického vedenia, niekde silný vietor potrhal aj samotné vodiče, čo sa stáva ojedinele,“ povedal pre Českú televíziu Šperňák.

Energetici pracujú na čo najrýchlejšej obnove dodávok prúdu, presný termín ale nevedia povedať.

S výpadkami elektiny súvisia aj problémy s mobilnou telefonickou sieťou. Na južnej Morave sú desiatky mobilných vysielačov mimo prevádzky pre prerušené dodávky prúdu. Niekoľko základňových staníc v obciach Hrušky a Moravská Nová Ves tornádo zničilo. Operátori na postihnutých miestach inštalují dieselové agregáty a mobilné základňové stanice, informuje portál iRozhlas.cz odvolávajúci sa na telekomunikačných operátorov.

Kolaps verejnej dopravy

Na juhu Moravy je ochromená aj verejná doprava. Niektoré spoje vôbec nejazdia, ďalšie majú skrátené či zmenené trasy. Problémy sa týkajú najmä autobusov. „Očakávajte odklony, nepravidelnosti aj vynechané spoje,“ informuje na svojom webe spoločnosť Kordis, ktorá prevádzkuje Integrovaný dopravný systém Juhomoravského kra­ja.

Niektoré úseky ciest sú nezjazdné, pre Moravskú Novú Ves, Týnec a Hrušky na Břeclavsku a tiež pre Hodonín platí policajná uzávera pre rozsiahle škody. Záchranári aj politici vyzývajú verejnosť, nech do zasiahnutých obcí zatiaľ nechodia, a to ani s dobrým úmyslom pomôcť postihnutým.

Kolóny na diaľnici

Podľa ministra priemyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka pretrváva problém na diaľnici D2, ktorá je uzavretá na päťdesiatom kilometri.

Na diaľnici pokračujú vyslobodzovacie práce a oprava poškodeného elektrického vedenia. V smere na Brno sa podľa Riaditeľstva ciest a diaľnic tvoria kolóny zhruba od 57. kilometra. „Na diaľnici sa pohybujú záchranné zložky a Armáda ČR. Prosíme vodičov nejazdite na D2,“ uviedlo riaditeľstvo.

Problémy sú aj na D1. "Bohužiaľ sme nútení po dohode s energetikmi uzavrieť D1 na 230. kilometri pri Vyškove. Je nutné zniesť poškodené vedenie, hrozí spadnutie na diaľnicu a ohrozenia prevádzky, "doplnil na Twitteri Havlíček.

Mimo prevádzky je autobusová linka Břeclav-Hrušky. Linka 572 z Břeclavi do Hodonína končí v Týnci, ďalej nejde. Autobusová linka Brno-Hodonín má zmenenú trasu, kto sa chce dostať do cieľovej destinácie, musí v Rohatci prestúpiť na vlak, informuje web www.idsjmk.cz .

Ťažkosti hlási železnica aj z okolia Vyškova. Vlaky medzi Vyškovom a Brnom naberajú meškanie štyridsaťpäť minút, niektoré i viac. Príčinou je podľa webu Českých dráh porucha napájanie zabezpečovacieho zariadenia. Správa železníc pracuje na odstránení poruchy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #búrka #havárie #ČR #tornádo na Morave