Tornádo na Morave: Ľudia hľadajú príbuzných a domy, ktoré neexistujú

Tornádo na južnej Morave po sebe zanechalo katastrofálnu spúšť. Situáciu na mieste popisuje reportér Pravdy Andrej Barát.

25.06.2021 11:32
Tornádo na Morave, Hrušky Foto: ,
Tornádo na Morave, Hrušky. Dom pani Dagmar Staňkovej.
debata (29)

VIDEO: Tvrdý úder tornáda. Polovicu moravskej obce Hrušky živel zničil.

Video

Do najviac postihnutej obce Hrušky je veľmi zložité sa vôbec dostať. Cesty sú uzatvorené. Sú na nich popadané drôty a elektrické stožiare. Už z diaľky vidieť desivé výjavy stromov, ktoré akoby niekto ošklbal. Vyzerajú ako holé metly. Stĺpy elektrického vedenia sú pokrútené a zatlačené do zeme.

Časť obce, ktorú tornádo najviac zasiahlo, je úplne uzatvorená. Živel po sebe zanechal obrovskú spúšť. Chýbajú strechy. Na viacerých miestach nezostalo vôbec nič, ľudia sa snažia naprávať škody a celé rodiny pracujú. Ale obyvatelia sú zúfalí.

"Hľadal som sesternicu, písal som jej cez aplikáciu WhatsApp, ale neozývala sa,“ povedal pre Pravdu v obci Hrušky muž, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Dá sa pritom povedať, že hľadá dom, ktorý neexistuje.

Tornádo na Morave, Hrušky.
Tornádo na Morave, Hrušky.
+7Tornádo na Morave, Hrušky.

V epicentre tornáda sú celé obydlia prakticky zrovnané so zemou. Červená felícia, ktorá očividne musela letieť vzduchom, niekomu pristála na dvore. V troskách sa pohybujú hasiči. Ako žuvačky sú na stromoch prilepené plechy striech. Na niektorých miestach ani nie je jasné, čo tam stálo.

"Prišiel som zachrániť babičku a strýka. Volali ešte včera večer. Potom sa prerušilo spojenie. Ich dom má zničené okná, prišiel o strechu. Našťastie sa príbuzní nezranili,“ povedal pre Pravdu muž, ktorý sa predstavil ako Petr J.

VIDEO: Ako z apokalypsy. Juhomoravskí hasiči zasahujú po tornáde na Morave.

Video

Dagmar Staňková hovorí, že už je jedno, čo si novinári nafotia. Počas búrky sa skryla v rohovej časti domu, kde má kúpeľňu. A ani nevie, ako dlho to trvalo. Bola v šoku.

"Najskôr boli silné blesky. Zatvorila som dvere. Potom začalo všetko lietať. Trosky, škridlice, kamene narážali do dverí. Rýchlo som sa utekala skryť. Niečo také som videla len v televízii, v Amerike. Teraz som to pocítila na vlastnej koži,“ vyhlásila pani Staňková.

Podľa nej je možné, že takéto extrémy počasia sa budú vyskytovať častejšie. "Som ročník 1968. Zimy boli kedysi studené, letá boli mierne. Teraz je všetko naopak,“ povedala obyvateľka obce.

VIDEO: Tornádom boli zničené aj neďaleké Mukulčice.

Video

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Tornádo #tornádo na Morave