Silné záplavy by v Európe mohli byť do konca storočia až 14-krát častejšie

Pomaly sa pohybujúce búrky a s nimi spojené záplavy, aké nedávno zasiahli Nemecko a Belgicko, by do konca storočia mohli byť až štrnásťkrát častejšie, tvrdí štúdia univerzity v Newcastli na základe počítačového modelovania. Štúdia podľa svojich autorov patrí medzi prvé, ktoré sa zaoberajú rýchlosťou pohybu búrok.

23.07.2021 13:52
nemecko záplavy povodeň Foto: ,
Záplavy v Nemecku.
debata (3)

Čím pomalšie sa búrka pohybuje, tým väčší objem vody na dané územie spadne a úmerne tomu sa zvyšuje riziko záplav, vysvetľuje denník The Guardian. Vedci už skôr zistili, že vyššie teploty vzduchu, spojené s klimatickými zmenami, umožňujú zadržiavanie väčšiu vlhkosti v atmosfére. To môže viesť k silnejším dažďom. Nová štúdia sa ale navyše zaoberá aj rýchlosťou pohybu búrok a pridáva tak nový faktor ovplyvňujúci extrémne výkyvy počasia.

záplavy Čítajte viac Záplavy v Nemecku majú už 169 obetí, nezvestných je 155 ľudí

Dôvodom pre pomalší pohyb búrok by podľa vedcov mohla byť rýchlo sa otepľujúce Arktída, čo spomaľuje prúdenie vzduchu v atmosfére v smere zo západu na východ.

„Simulácia naznačila, že môžu prísť ešte horšie veci,“ uviedol vedúci štúdie Abdullah Kahraman z univerzity v Newcastli. Moderné technológie a superpočítače podľa Kahramana umožňujú podrobnejšie klimatické simulácie s vyšším rozlíšením a tým aj presnejšie odhady vývoja búrkových systémov.

Najmä v auguste

Podľa autorov štúdie počet pomaly sa pohybujúcich búrok najvýznamnejšie rastie v letných mesiacoch, najmä v auguste. Vedcov prekvapilo, že zmena trendu sa týka celého kontinentu, vrátane chladných území na severe, kam radia vedľa Škandinávie i Britániu. V roku 2100 bude v Európe prostredie s potenciálom sedemkrát častejších extrémnych zrážok ako dnes. Šanca na takmer sa nepohybujúce búrky bude jedenásťkrát vyššia, nad pevninou štrnásťkrát ako teraz.

„Vlády po celom svete boli príliš pomalé v znižovaní emisií skleníkových plynov a globálne otepľovanie rýchlo postupuje,“ uviedla profesorka Hayley Fowlerová z univerzity v Newcastli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #záplavy #globálne otepľovanie