Zomrel stratég Karafiátovej revolúcie Otelo Saraiva de Carvalho

Vo veku 84 rokov zomrel v nedeľu vo vojenskej nemocnici v Lisabone najdôležitejší stratég tzv. karafiátovej revolúcie z roku 1974 Otelo Saraiva de Carvalho. Informovali o tom agentúra AFP a spravodajská televízia Euronews.

26.07.2021 07:07
debata (2)

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v reakcii uviedol, že Carvalho hral v revolúcii ústrednú rolu a označil ho za kľúčového hráča v rozhodujúcom okamihu portugalských de­jín.

„Právom sa stal jedným zo symbolov revolúcie, ktorá ukončila najdlhšiu diktatúru 20. storočia v Európe, čím sa otvorila cesta k demokracii,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu portugalského premiéra Antónia Costu. Jeho strategické schopnosti, odhodlanie a veľká odvaha boli podľa Costu rozhodujúce pre jej nekrvavý priebeh.

Kontroverzný Carvalho sa narodil 31. augusta 1936 v dnešnom Mozambiku, vtedajšej portugalskej kolónii. Vojenskú kariéru odštartoval začiatkom 60. rokov v čase, keď Portugalsko bolo zapojené do koloniálnych vojen. Dňa 25. apríla 1974 viedol z kasární ľavicový vojenský prevrat, ktorý takmer bez krviprelievania ukončil 48 rokov diktatúry Antonia de Oliveira Salazara a následne Marcela Caetana.

Po revolúcii kandidoval Carvalho dvakrát neúspešne za prezidenta (1976, 1980). V roku 1987 bol odsúdený na 15 rokov väzenia za členstvo v ľavicovej teroristickej organizácii Ľudové sily 25. apríla (FP-25), ktorá má na svedomí 13 ľudských životov.

Aj keď neskôr vyšlo najavo, že vypracoval niektoré strategické dokumenty FP-25, ale na akciách organizácie sa nikdy sa nezúčastnil, odvolací súd mu zvýšil trest na 18 rokov. V roku 1996 bol Carvalho omilostený.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Otelo Saraiva de Carvalho #Karafiátová revolúcia