V sídle americkej diplomacie vyryli hákový kríž. Blinken vyjadril pobúrenie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v utorok pobúrenie a sľúbil obnovenie úsilia bojovať proti antisemitizmu po tom, čo sa vo výťahu v sídle ministerstva zahraničných vecí USA našiel vyrytý znak hákového kríža.

28.07.2021 08:21
Antony Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
debata

Úrady uviedli, že začali vyšetrovať, ako mohol byť symbol niekdajšieho nacistického Nemecka vyrytý do dreveného obkladu výťahu v budove Harryho S. Trumana (Harry S Truman Building) – zabezpečenom sídle americkej diplomacie v centre Washingtonu.

Blinken, ktorý je v súčasnosti na návšteve Indie, to v posolstve pre zamestnancov rezortu diplomacie USA označil za „úplne odporné“.

„Ide o bolestnú pripomienku toho, že antisemitizmus nie je pozostatkom minulosti; stále je to sila, s ktorou máme vo svete do činenia a nanešťastie s ňou máme do činenia aj blízko domova,“ citovala z Blinkenovho odkazu hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová.

„Treba povedať, že antisemitizmus nemá miesto v Spojených štátoch a určite nemá miestno na ministerstve zahraničných vecí USA,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Blinken je sekulárny žid, ktorého nevlastný otec prežil nacistické tábory smrti. Americký minister zahraničných vecí minulý mesiac počas návštevy Berlína spolu s Nemeckom odštartoval úsilie na boj proti opätovne oživenému antisemitizmu zvýšením úsilia vo vzdelávaní o holokauste v čase, keď poslední preživší umierajú.

Šéf diplomacie USA vtedy upozornil, že popieranie holokaustu a ďalšie prejavy antisemitizmu „často idú ruka v ruke s homofóbiou, xenofóbiou, rasizmom a ďalšími prejavmi nenávisti“ a znamenajú „jednotný výkrik pre tých, ktorí sa snažia zničiť našu demokraciu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #hákový kríž #Antony Blinken #Ministerstvo zahraničných vecí USA