Sýrčania po záplavách vracajú Nemecku požičané

Sýrski dobrovoľníci pribehli do nemeckých miest spustošených najhoršími povodňami za posledných 60 rokov, aby tu odpratávali trosky a obnovili ľuďom obydlia. Skúsenosti s katastrofou vo svojej vlasti využívajú na to, aby pomohli krajine, ktorá ich prijala, napísala agentúra Reuters.

29.07.2021 22:48
nemecko, záplavy Foto: ,
Zničený cintorín v nemeckom Bad Neuenahr-Ahrweiler po záplavách z júla 2021.
debata (7)

Nemecko, kde počas povodní v polovici júla zahynulo najmenej 180 ľudí, v roku 2015 otvorilo svoje hranice pre viac ako milión migrantov. Mnohí z nich boli Sýrčania utekajúci pred vojnou a chudobou.

Spoluorganizátor skupiny sýrskych dobrovoľníkov v Nemecku Anas Alakkád povedal, že si spomenul na svoj sýrsky domov, keď udrela ničivá povodeň.

Zažívame rovnaký pocit

„Vedeli sme o Nemecku, že je veľmi organizované, veľmi milé, veľmi zelené. A potom sme tu v oblasti katastrofy cítili, akoby sme boli späť v Sýrii,“ dodal muž, ktorý pomáha v najhoršie zasiahnutom okrese Ahrweiler. „Mali sme pocit, že to tak nejde. Niečo musíme urobiť. A to nás inšpirovalo,“ do­dal.

Skupina uvádza, že do postihnutých oblastí na západe Nemecka prišli stovky jej dobrovoľníkov.

Múájad Ábidalbí, sýrsky dobrovoľník žijúci v Ahrweiler, hovorí, že mu veľká voda zničila byt. „Cítime to isté čo naši susedia. Ten pocit sme už zažili a teraz ho musíme zažívať znova,“ hovorí. „Ale na konci dňa sme tu, aby sme pomohli, a pracujeme ruka v ruke s Nemcami, aby sme všetko opravili,“ dodáva.

záplavy, nemecko Čítajte viac Povodne v Nemecku budú poisťovne stáť možno až 5,5 miliardy eur

Obyvatelia postihnutej oblasti sú za pomoc vďační. „Sú rýchli, pracovití a plní nápadov, ako vykonávať opravy,“ hovorí Elke Terportenová. „Je to skvelé,“ dodáva.

Záplavy zmenili politickú agendu pred septembrovými parlamentnými voľbami a vyvolali nepríjemnú otázku, ako je možné, že najväčšia európska ekonomika bola povodňami až tak „nachytaná na hruškách“. Dve tretiny Nemcov si podľa prieskumu inštitútu INSA myslia, že politici na spolkovej i regionálnej úrovni mohli urobiť viac pre ochranu ľudí pred ničivým živlom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #utečenci #záplavy