Novozélandská premiérka sa ospravedlnila za "razie za úsvitu"

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová sa v nedeľu formálne ospravedlnila za takzvané "razie za úsvitu", ktoré bezpečnostné zložky vykonávali v polovici 70. rokov minulého storočia.

01.08.2021 11:18
Jacinda Ardernová, Nový Zéland Foto: ,
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová pri obrade ospravedlnenia.
debata (6)

Úrady sa vtedy zameriavali na ľudí tichomorských ostrovov, ktorých podozrievali, že v krajine zostali dlhšie, než im umožňovalo povolenie na pobyt. Ospravedlnenie sprevádzal obrad, pri ktorom ministri nehybne sediacej Ardernovej presunuli cez hlavu bielu rohož a úplne ju zakryli. Zástupcovia tichomorskej ostrovnej komunity o chvíľu neskôr látku dali dole a ministerskú predsedníčku objali.

Ardernová sa tak zúčastnila tradičného rituálu zo Samoy, pri ktorom zakrývaný človek žiada o odpustenie tým, že sa vystaví určitému druhu verejného poníženia, opísala agentúra AP. Zábery z obradu zverejnila novozélandská verejnoprávnej televízie TVNZ.

„Vláda vyjadruje smútok, pocit viny a ľútosť za razie za úsvitu a náhodné policajné kontroly a tiež za to, že toto konanie bolo niekedy považované za vhodné,“ povedala neskôr premiérka.

Mnoho obyvateľov tichomorských ostrovov muselo svojho času na Novom Zélande na základe dočasných víz pomôcť zaplniť nedostatok pracovných síl v továrňach a na poliach. Vláda sa však zjavne proti tejto komunite obrátila, keď zistila, že už ich pomoc nie je potrebná, pripomína AP. Ľudia, ktorí nevyzerali ako bieli Novozélanďania, museli mať potom pri sebe doklady, aby dokázali, že majú platné povolenie na pobyt. Polícia ich často kontrolovala na uliciach aj v kostoloch.

Vykonávala takisto záťahy, ktoré sa odohrávali zvyčajne veľmi skoro zrána alebo neskoro v noci a nezriedka boli agresívne. Policajti a imigrační úradníci pri nich pátrali po ľuďoch, ktorých chceli deportovať. Hoci povolenú dĺžku na pobyt prekračovali hlavne Briti alebo Američania, úrady deportácie zameriavali najmä na obyvateľov tichomorských ostrovov, podotkla agentúra.

„Zostáva to v živej pamäti tých, ktorých sa to priamo dotklo,“ nechala sa teraz počuť šéfka novozélandskej vlády, podľa ktorej odkaz takmer päťdesiat rokov starých udalostí stále narúša dôveru v úrady. Premiérka tiež oznámila, že vláda bude financovať nové študijné štipendiá pre tichomorské komunity a podporí vznik oficiálnej správy o raziách.

Ospravedlnenie nesprevádzajú širšie finančné kompenzácie či právne zmeny, ale mnoho obyvateľov tichomorských ostrovov ho označilo za dôležitý prvý krok, poznamenala AP.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland