USA musí do septembra opustiť 24 ruských diplomatov

Vláda Spojených štátov odovzdala Rusku zoznam 24 ruských diplomatov, ktorí musia do 3. septembra opustiť USA. Pre časopis The National Interest to uviedol ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov, v pondelok informovali portál Meduza.io a agentúra AP.

02.08.2021 23:05
debata (17)

Podľa Antonova všetci ruskí diplomati odídu bez toho, aby za nich našli náhradu, pretože „Washington náhle sprísnil proces získavania víz“.

Ide o jedno z posledných opatrení, ktoré obe strany prijali v súvislosti s vyostrením vzťahov medzi oboma krajinami. Tento krok prichádza len krátko po tom, ako USA oznámili, že prepustia takmer 200 ruských zamestnancov zo svojej diplomatickej misie v Rusku.

Antonov zároveň v rozhovore uviedol, že situácia sa na veľvyslanectvách oboch krajín nezlepšila ani po júnovom summite ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidenta USA Joea Bidena. Práve na tomto summite sa Putin s Bidenom dohodli na návrate svojich veľvyslancov späť do Ruska a USA, kedže pre napäté vzťahy krajiny svojich veľvyslancov na istý čas povolali späť do vlasti na konzultácie.

Rusko a USA si v apríli navzájom vyhostili po 10 diplomatov po tom, ako Spojené štáty zaviedli nové sankcie proti Rusku v súvislosti so zasahovaním do volieb v USA.

Ruská vláda v máji tiež oficiálne zaradila USA a Česko na zoznam „nepriateľských štátov“. Obe krajiny majú zároveň zakázané zamestnávať ruských občanov na prácu vo svojich diplomatických misiách. Tento zákaz začal platiť 1. augusta a USA boli preto nútené zo svojej misie prepustiť 182 ruských zamestnancov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vyhostenie diplomatov