Chodorkovskij: Som pripravený na konfrontáciu s Putinovým režimom, kým ho nepovalíme

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij vo štvrtok kritizoval ruské úrady za zablokovanie prístupu k dvom internetovým médiám a webu ľudskoprávnej organizácie, ktoré podporoval.

05.08.2021 13:58
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij, bývalý šéf ropného koncernu JUKOS a kritik Kremľa.
debata (84)

Chodorkovskij deklaroval, že spolu s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi je pripravený pokračovať v konfrontácii s režimom ruského prezidenta Vladimira Putina. Napísal to vo svojom príspevku zverejnenom vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook.

Spravodajské weby Otvorené médiá a MBCh Media, ako aj web pre poskytovanie právnej pomoci Pravozaščita otkrytki, vo štvrtok oznámili, že ukončujú svoju činnosť. Stalo sa tak po tom, ako boli ich webové stránky v stredu zablokované z dôvodu ich údajných väzieb na organizácie vyhlásené v Rusku za „nežiaduce“, čo v podmienkach Ruska znamená, že takýto subjekt je mimo zákona a jeho členom, podporovateľom a partnerom môže hroziť trestné stíhanie.

Klávesnica / Počítač / Kyber / Špión / Internet / Čítajte viac Ruské úrady zablokovali dva spravodajské portály kritické voči Kremľu

Agentúra AP uviedla, že za všetkými tromi organizáciami stojí práve Chodorkovskij, ruský magnát, ktorý sa presťahoval do Londýna po tom, ako strávil desať rokov vo väzení v Rusku. Odsúdili ho na základe obvinení označovaných vo všeobecnosti za politickú pomstu za spochybnenie vlády prezidenta Putina. Ruské úrady vyhlásili niekoľko organizácií spojených s Chodorkovským za „nežiaduce“, poznamenala AP.

Vo svojom vyhlásení, zverejnenom vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook, Chodorkovskij napísal, že „politické represie, likvidácia inštitútu nezávislého súdnictva a volieb, umlčiavanie obhajcov ľudských práv a novinárov je dôkazom návratu Putina a jeho režimu k zastaranému sovietskemu modelu vylepšenému ešte o chamtivosť jeho osobne i jeho okolia“.

Chodorkovskij dodal, že súčasne s tým sa prejavuje aj Putinova „úplná neschopnosť ponúknuť krajine sen. Nehovoriac o jeho dosiahnutí“.

Tieto „desaťročia degradácie nielen ekonomiky, ale aj morálky spoločnosti“ vedú podľa Chodorkovského „k postupnému ničeniu krajiny“.

Bývalý ropný magnát dodal, že on osobne s takýmto vývojom nemôže súhlasiť. Zároveň deklaroval, že on i jemu blízki „podobne zmýšľajúci ľudia, ktorí sú pripravení na novú úroveň rizika,“ budú „pokračovať v konfrontácii s režimom, až kým ho úplne nepovalíme“.

Chodorkovskij svojím vyhlásením reagoval na zablokovanie internetových stránok mediálnych spoločností MBCh-Media, Otvorené médiá a webu pre poskytovanie právnej pomoci Pravozaščita otkrytki, ako aj ďalších.

Zdôvodnenie tohto kroku zo strany ruských úradov – pre kontakt s nežiaducimi organizáciami a zrejme aj s Chodorkovským – podľa tohto bývalého ruského oligarchu znamená „pre novinárov vysokú mieru osobného rizika“. Dodal, že preto súhlasil, aby ich redaktori ukončili projekty v Rusku. Vo svojom vyhlásení ocenil ich „vysokú profesionalitu a pripravenosť smelo odolávať tlaku autoritatívneho režimu“.

Agentúra AP pripomenula, že nezávislé médiá, novinári, prívrženci opozície a aktivisti za ľudské práva sú v Rusku vystavení zvyšujúcemu sa tlaku, ktorý súvisí s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Tie sa vo všeobecnosti považujú za dôležitú súčasť Putinovho úsilia o upevnenie jeho moci pred budúcimi prezidentskými voľbami v roku 2024.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij