Tisíce ľudí opustili oblasť v okolí Atén, ktorú sužujú požiare

Tisíce obyvateľov v piatok skoro ráno ušli do bezpečia pred lesným požiarom, ktorý už štvrtý deň sužuje oblasť severne od gréckeho hlavného mesta Atény, informovala agentúra AP.

05.08.2021 23:03 , aktualizované: 06.08.2021 06:40
Grécko Požiar Lesný Foto: ,
Hasiči hasia lesný požiar pri mestečku Olympia na západe Grécka vo štvrtok 5. augusta 2021.
debata

Stovky hasičov bojujú plameňmi v oblasti približne 20 kilometrov severne od Atén. Hasiči sa podľa AP snažia zabrániť tomu, aby oheň zasiahol obývané oblasti, prenosové sústavy elektrickej energie a historické pamiatky.

Dopravu na hlavnej diaľnici spájajúcej Atény so severnou časťou Grécka zastavili. Hasiči sa pokúšali využiť cestu ako bariéru na zabránenie šírenia ohňa. Hasičské lietadlá mali skoro ráno pokračovať v hasení. Oheň sa však na niekoľkých miestach rozšíril aj cez diaľnicu.

Viacero hasičov a dobrovoľníkov bolo hospitalizovaných s popáleninami, píše AP s odvolaním sa na zdravotnícke úrady.

Šéf hasičov Aristotelis Papadopoulos povedal, že v celej krajine už desať dní zaznamenávajú vysoké teploty. Vo štvrtok a v piatok ráno bolo evakuovaných takmer 60 dedín a sídel v južnej časti Grécka.

Požiare zasiahli aj grécky ostrov Eubója a mestečko Olympia, v ktorom sa v roku 776 pred n. l. konali prvé olympijské hry. V piatok a počas víkendu majú na pomoc prísť hasičské posádky a lietadlá z piatich európskych krajín.

Grécky minister financií Christos Staikuras vo štvrtok oznámil, že obyvatelia, ktorí pre požiare prišli o majetok, dostanú od štátu podporu až do výšky 6000 eur a neskôr majú nasledovať aj ďalšie opatrenia, píše Reuters.

Vlna horúceho počasia, ktorá sužuje juhovýchod Európy, spôsobila lesné požiare aj v ďalších krajinách, ako napríklad v Turecku či Albánsku. Severné Macedónsko vo štvrtok vyhlásilo pre prírodné požiare stav núdze, ktorý má trvať mesiac.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #lesné požiare