Útočili v Kábule na teroristov, zabili civilistov. USA sa za útok ospravedlnili

Americký minister obrany Lloyd Austin sa v piatok ospravedlnil za útok bezpilotného lietadla v afganskom hlavnom meste Kábul počas sťahovania amerických vojakov z krajiny minulý mesiac, pri ktorom bolo omylom zabitých 10 civilistov, vrátane siedmich detí. Informáciu priniesla agentúra AFP.

18.09.2021 08:06
Afganistan, USA, dron Foto: ,
Zničené auto pred domom po útoku americkej armády dronom v nedeľu 29. augusta 2021.
debata (98)

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinným príslušníkom tých, ktorí boli zabití,“ uviedol Austin vo svojom vyhlásení. "Ospravedlňujeme sa a pokúsime sa poučiť z tejto strašnej chyby,“ dodal.

Útok označil v piatok pred novinármi za chybu aj americký generál Kenneth McKenzie. Je podľa neho veľmi nepravdepodobné, že auto alebo mŕtvi patrili k teroristom z Islamskému štátu alebo priamo ohrozovali amerických vojakov, ktorí v tom čase ešte boli na kábulskom letisku.

Pentagon tak ustúpil od svojej pôvodnej obhajoby útoku z 29. augusta. Podľa nej Američania chceli zasiahnuť auto s ľuďmi, ktorí sa chystali zaútočiť na letisko, kde vrcholila evakuácia cudzincov a domácich spojencov zahraničných misií.

Iba niekoľko dní predtým bolo pri masívnom útoku pri letisku, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, zabitých najmenej 170 miestnych ľudí, ako aj 13 príslušníkov a príslušníčok amerických ozbrojených síl.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA