Po 40 rokoch sa prebúdza sopka La Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma

Sopka La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrov, po 40 rokoch ožíva a je preto pod dohľadom vulkanológov. V sobotu sopku monitorovali aj pomocou lietadla a dronov vybavených infračervenými kamerami. Informoval o tom web Europapress.es.

18.09.2021 18:50
debata (2)

Od minulej soboty bolo totiž pod ňou zaznamenaných viac ako 1000 zemetrasení s nízkou magnitúdou – do 3,4 stupňa Richterovej stupnice, uviedol vo vyhlásení vulkanologický ústav Kanárskych ostrovov (Involcan). Táto aktivita je spojená s pohybom takmer 11 miliónov kubických metrov magmy vo vnútri sopky, dodal ústav.

Involcan v súvislosti s aktivitou sopky hovorí o „roji zemetrasení“. Ide o sled seizmických udalostí, ktoré sa vyskytnú na jednom mieste v relatívne krátkom časovom období.

„V najbližších dňoch nemožno vylúčiť zintenzívnenie druhu seizmickej aktivity,“ uvádza sa v stanovisku ústavu.

„Súčasný seizmický roj nepochybne predstavuje významnú zmenu v činnosti sopky La Cumbre Vieja a súvisí s procesom vnikania magmy pod ostrov La Palma,“ píše sa vo vyhlásení Involcanu zo štvrtka.

Vzhľadom na množstvo malých zemetrasení, ktoré „môžu mať v krátkodobom horizonte rýchly vývoj“, platí druhý zo štyroch stupňov ostražitosti, informovala ešte v stredu vláda tohto súostrovia. Táto úroveň pohotovosti nateraz neznamená evakuáciu ľudí z ostrova, ktorý sa nachádza severozápadne od Afriky.

La Cumbre Vieja je aktívny, aj keď spiaci vulkanický chrbát na juhu La Palmy, ktorý v 20. storočí vybuchol dvakrát, najskôr v roku 1949 a potom v roku 1971.

Španielske Kanárske ostrovy sú sopečného pôvodu a naposledy tam erupciu – podmorskú – zaznamenali v roku 2011 na ostrove El Hierro.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #kanárske ostrovy