Neočkovaní Slováci si v Taliansku nezarobia

Talianska vláda fakticky rozhodla o povinnom očkovaní všetkých pracujúcich ľudí. Rozhodla, že každý zamestnanec musí mať potvrdenie, že je očkovaný proti ochoreniu COVID-19. Prípadne človek na pracovisku je povinný mať doklad, že sa z nákazy zotavil alebo predložiť negatívny výsledok testu na koronavírus.

19.09.2021 08:55
Taliansko, kontroly, koronavírus Foto:
V Taliansku už nejaký čas platia sprísnené opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Cestovať vo vlakoch môžu len ľudia, ktorí sa preukážu, že sú očkovaní. Na snímke policajt na železničnej stanici v Miláne kontroluje, či pasažierka má v mobile uložené potvrdenie o očkovaní.
debata (52)

„Smerujeme k zavedeniu povinného zeleného pasu nielen pre zamestnancov vo verejnom sektore, ale aj v súkromnom," povedala ministerka zdravotníctva Mariastella Gelminiová ešte pred rokovaním vlády.

Rozhodnutie nadobudne účinnosť od 15. októbra. „Očkovanie je jediná zbraň, ktorú proti covidu máme, a infekciu môžeme zvládnuť len tak, že zaočkujeme väčšinu obyvateľov," zdôraznila Gelminiová.

Pochopiteľne, že nová povinnosť sa bude vzťahovať na všetkých bez výnimky. Takže aj neočkovaní Slováci, ktorí pracujú v Taliansku a nemienia zmeniť názor na očkovanie, musia počítať s tým, že po 15. októbri zmena výrazne zasiahne do ich zdroja živobytia. Zamestnávateľ bude môcť pracovníka bez covidového certifikátu po piatich dňoch poslať z práce domov a pozastaviť mu vyplácanie mzdy. Taký človek síce nemôže dostať výpoveď, ale peniaze na výplatnej páske neuvidí.

Tí, čo budú nariadenie vlády ignorovať a prídu na pracovisko bez zeleného pasu, musia rátať s tým, že im vyrubia pokutu 600 až 1 500 eur.

Odborári sa ešte snažia zmierniť dosahy prísneho pravidla. U predsedu vlády Maria Draghiho sa budú usilovať, aby pravidelné testovanie na koronavírus bolo bezplatné pre zamestnancov, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať. „Ľudia by nemali platiť za to, aby mohli robiť," podčiarkol šéf odborárov Maurizio Landini.

Taliansko zaviedlo povinné očkovanie už v máji pre pracovníkov v zdravotníctve a vakcinovaní musia byť aj zamestnanci v domovoch pre seniorov. Úrady doteraz pozastavili výkon práce 728 lekárov, ktorí odmietali dať sa zaočkovať. Od začiatku tohto školského roku platí povinnosť preukázať sa zeleným pasom aj pre učiteľov, ďalších zamestnancov a študentov na univerzitách.

V Taliansku je pne očkovaných približne 65 percent obyvateľov, 73 percent má v sebe jednu dávku vakcíny. Vláda sa pozerá na boj proti šíreniu koronavírusu zvlášť prísne z dôvodu, že 60-miliónová krajina patrí v Európe k štátom, ktoré pandémia najťažšie zasiahla. V Taliansku na ochorenie COVID-19 zomrelo viac ako 130-tisíc ľudí.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #očkovanie #koronavírus