USA vrátia Iraku 3 500-ročnú tabuľku s Eposom o Gilgamešovi

Spojené štáty tento týždeň oficiálne vrátia Iraku 3 500-ročnú hlinenú tabuľku obsahujúcu časť Eposu o Gilgamešovi.

21.09.2021 09:47
Epos / Gilgameš / Foto:
Hlinená tabuľka obsahujúca časť Eposu o Gilgamešovi, jedného z najstarších literárnych diel na svete v Múzeu biblie vo Washingtone
debata (14)

Tabuľku spolu s ďalšími artefaktmi nezákonne získal a z Iraku vyviezol bohatý americký zberateľ. USA tabuľku vrátia irackým úradom vo štvrtok 23. septembra v priestoroch Smithsonovho inštitútu vo Washingtone.

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vrátenie tejto tabuľky i ďalších 17-tisíc artefaktov označila za „významné víťazstvo v boji proti nezákonnému obchodovaniu s kultúrnymi predmetmi“.

„Krádeže a nezákonné obchodovanie so starobylými artefaktami je aj naďalej hlavným zdrojom príjmov pre teroristické skupiny a ďalšie organizácie z oblasti organizovaného zločinu,“ uviedla UNESCO vo vyhlásení.

Tabuľku, na ktorej je časť Eposu o Gilgamešovi, odcudzili z múzea v Iraku po začiatku vojny v Perzskom zálive v auguste 1990, píše OSN na svojej webovej stránke. V roku 2014 ju získal obchodný reťazec Hobby Lobby, ktorý vlastní americký zberateľ David Green. Reťazec tabuľku vystavil v Múzeu biblie vo Washingtone.

Ministerstvo spravodlivosti USA sa od roku 2019 usilovalo o vrátenie tabuľky právoplatným majiteľom na základe zákona o skonfiškovanom majetku. Tabuľka predstavuje jeden z tisícov starovekých artefaktov irackého pôvodu, ktoré americké úrady zhabali spoločnosti Hobby Lobby, ako aj Múzeu biblie.

Epos o Gilgamešovi, jedna z najstarších epických básnických skladieb na svete, vznikol v druhom tisícročí pred naším letopočtom v Mezopotámii, ktorá sa rozprestierala zhruba na území súčasného Iraku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Epos o Gilgamešovi