Si Ťin-pching: Čína prestane financovať uhoľné projekty v zahraničí

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok prisľúbil, že Peking v rámci boja proti klimatickej zmene prestane financovať projekty v zahraničí, ktoré využívajú energiu zo spaľovania uhlia. Tým sa eliminuje jeden z významných zdrojov podpory pre svetový uhoľný sektor prispievajúci ku globálnemu otepľovaniu.

22.09.2021 09:41
China Party Centenary Photo Gallery Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata

„Čína zintenzívni svoju podporu pre iné rozvojové krajiny v oblasti vývoja zelenej a nízkouhlíkovej energie a nebude už budovať v zahraničí nové projekty využívajúce energiu zo spaľovania uhlia,“ vyhlásil Si Ťin-pching vo vopred nahratom príhovore v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN.

Čína je najväčším sponzorom projektov v rozvojových krajinách, založených na využívaní uhoľnej energie, a to napríklad v Indonézii, Vietname či Bangladéši. Tieto projekty sú súčasťou rozsiahleho budovania infraštruktúry v rámci čínskej iniciatívy známej pod označením Nová hodvábna cesta.

Prísľub čínskeho prezidenta však oslabuje skutočnosť, že Peking stále pokračuje v investíciách do uhoľného sektora v rámci samotnej Číny.

Si Ťin-pching sa vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN taktiež zaviazal k zintenzívneniu úsilia v oblasti znižovania emisií tak, aby mohla Čína dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060. „Vyžaduje si to obrovské pracovné úsilie a my urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme tieto ciele dosiahli,“ zdôraznil čínsky prezident a šéf vládnucej komunistickej strany.

Klíma / Globálne otepľovanie / Čítajte viac Správa OSN: Zem sa do roku 2030 nezvratne ohreje o 1,5 stupňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #uhlie