Svätokrížske vojvodstvo odvolalo vyhlásenie zamerané proti LGBT komunite

Svätokrížske vojvodstvo na juhu Poľska v stredu zrušilo vyhlásenie zamerané proti komunite LGBT. K takémuto kroku pristúpilo pod hrozbou straty finančných prostriedkov z Európskej únie. Únia totiž stopla zdroje vo výške miliónov eur pre poľské regióny, ktoré sa vyhlásili za tzv. "zóny bez LGBT".

23.09.2021 09:01
LGBT Foto: ,
Demonštrácia krajne pravicových aktivistov proti LGBT komunite vo Varšave z augusta 2020
debata (47)

Poslanci regionálneho parlamentu zahlasovali počas mimoriadneho zasadnutia za zrušenie predmetného vyhlásenia, ktoré bolo prijaté v roku 2019.

Tento dokument vyjadroval „nesúhlas s pokusmi zaviesť v miestnych samospráv ideológiu LGBT či s presadzovaním tejto ideológie vo verejnom živote“.

Deklarácia bola tiež vyjadrením „hlbokého nesúhlasu a silného odporu voči úsiliu liberálnych politických a spoločenských kruhov presadzovať ideológiu založenú na podpore LGBT, čo je v jasnom rozpore s kultúrnym dedičstvom a stáročnými kresťanskými tradíciami nielen v Svätokrížskom vojvodstve, ale aj v celkom Poľsku a Európe“.

Podľa poľských médií prijal regionálny parlament namiesto nej teraz novú deklaráciu. V tej sa píše, že poľská ústava zaručuje rodičom právo vychovávať svoje deti v súlade s ich presvedčením a názormi, ale je aj „zárukou rovnosti a spravodlivého zaobchádzania pre všetkých“.

Ide o prvú oblasť v Poľsku, ktorá anulovala takéto kontroverzné a viacmenej symbolické opatrenie, aké prijali viaceré poľské mestá či regióny v krajine, pričom sa pre ne ustálil názov „zóny bez LGBT“.

Svätokrížske vojvodstvo odvolaním deklarácie reagovalo na výzvu vlády. Lídri EÚ vyhlásenia poľských samospráv označili za diskriminačné a Európsky parlament prijal v marci nelegislatívne uznesenie, prostredníctvom ktorého vyhlásil celú EÚ za zónu slobody pre LGBT osoby.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #svätokrížske vojvodstvo #LGBTI+