Americký štát Florida posúdi návrh zákona na takmer úplný zákaz potratov

Floridský republikánsky zákonodarca predložil návrh zákona, ktorý by v tomto americkom štáte zakázal interrupcie po šiestom až ôsmom týždni tehotenstva a umožnil žalovať lekárov, ktorí zákrok vykonajú. Návrh je prvou snahou napodobniť podobný potratový zákon, ktorý nanovo platí v štáte Texas.

23.09.2021 09:50
Interrupcie / Potraty / Foto: ,
debata (1)

Návrh zákona, ktorý predložil republikánsky člen floridskej Snemovne reprezentantov Webster Barnaby, by v prípade schválenia viedol k zákazu potratu od okamihu tehotenstva, kedy možno u embrya detekovať srdcový tep, teda približne šesť týždňov po počatí.

Životaschopný mimo maternice pritom ľudský plod podľa lekárov začína byť až po 20. týždni tehotenstva. V momente, kedy začína byť možné pozorovať tep embrya, ešte mnoho žien ani netuší, že sú tehotné.

Návrh sa stretol s okamžitou kritikou zástancov práva na potrat. „Je to floridská verzia texaského zákona a je to odporné,“ uviedla na twitteri demokratická členka floridského zákonodarného zboru Anna V. Eskamaniová.

Helene Krasnoffová z organizácie Planned Parenthood poznamenala, že ide o prvý podobný legislatívny návrh, ktorý bol podaný po tom, čo texaský potratový zákon vstúpil do platnosti.

Texaský zákon a floridský návrh zákona sú najnovšími príkladmi z mnohých snáh obmedziť alebo zakázať potraty v štátoch, kde majú republikáni väčšinu.

V roku 1973 americký Najvyšší súd urobil rozhodnutie v sledovanej kauze Roeová verzus Wade, ktorým de facto povolil potraty v celých USA až do chvíle, kedy je plod schopný prežiť mimo maternice. Zástancovia práva na potrat sa však teraz obávajú, že Najvyšší súd, kde majú konzervatívci väčšinu šesť ku trom, by mohol precedentné rozhodnutie zrušiť.

Návrhom potratového zákona sa republikánmi kontrolovaný floridský zákonodarný zbor bude zaoberať budúci rok.

Texaský zákon je ešte prísnejší, pretože neumožňuje výnimky v prípade znásilnenia alebo incestu, a možno ho vyložiť tak, aby umožňoval podanie žaloby na kohokoľvek, kto pomáha žene podstúpiť potrat, napríklad taxikári alebo priateľom, ktorí by ju mohli zaviezť k lekárovi.

Floridský návrh pripúšťa výnimky v prípade znásilnenia, incestu a zdravotných problémov, ktoré by mohli ženu ohroziť na živote.

Texaský potratový zákon, ktorý je v USA najprísnejší, vstúpil do platnosti 1. septembra po tom, čo Najvyšší súd nevyhovel výzve skupín za právo na potrat, aby ho zablokoval. Schválenie zákona predstavuje víťazstvo pre konzervatívcov, ktorí sa v Spojených štátoch dlhodobo snažia potraty zrušiť. Prominentní demokrati, vrátane prezidenta Joea Bidena, zákon ostro kritizujú. Ministerstvo spravodlivosti texaský potratový zákon napadlo na federálnom súde.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #interrupcie #potraty