Parížsky súd potvrdil doživotný trest pre teroristu Šakala

Súd v Paríži vo štvrtok nevyhovel žiadosti o zmiernenie jedného z troch trestov doživotného väzenia pre venezuelského teroristu Ilicha Ramíreza Sáncheza prezývaného Carlos alebo Šakal, ktorý vykonal niektoré z najväčších teroristických útokov v 70. a 80. rokoch 20. storočia.

23.09.2021 22:49
Francúzsko Šakal terorista súd verdikt Foto:
Na nedatovanej archívnej snímke Ilich Ramírez Sánchez, známy pod prezývkami Carlos alebo Šakal.
debata (1)

Špecializovaný trestný súd v Paríži tak podľa agentúry AFP potvrdil Carlosovi (71) doživotný trest v súvislosti s útokom granátom na parížsku drogériu Publicis z roku 1974, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a zranenia utrpelo 36 osôb.

Carlosa odsúdili za tento čin v roku 2017 a dostal doživotné väzenie. Verdikt súdu bol v odvolacom konaní potvrdený.

carlos, šakal Čítajte viac Terorista Carlos dostal tretie doživotie

V roku 2019 však francúzsky najvyšší súd vrátil prípad pôvodnému súdu, aby sa verdiktom znovu zaoberal. Odôvodnil to tak, že militant nemal byť odsúdený aj za prechovávanie, aj za použitie granátu, lebo v takom prípade by bol za ten istý trestný čin fakticky odsúdený dvakrát.

Samozvaný revolucionár je za mrežami vo Francúzsku od roku 1994, keď ho francúzska polícia chytila v Sudáne po dvoch desaťročiach na úteku.

Carlos si už odpykáva samostatné doživotné tresty za vraždy dvoch francúzskych policajtov a policajného informátora z roku 1975, ako aj za sériu bombových útokov v Paríži a Marseille v rokoch 1982 a 1983, pri ktorých bolo zabitých 11 ľudí a desiatky zranených.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #súd #doživotie