V Brazílii zrušili letný čas, teraz o ňom opäť uvažujú

Najhoršie sucho za ostatných 91 rokov obnovilo v Brazílii úvahy o opätovnom striedaní zimného a letného času.

26.09.2021 11:10
debata (2)

Federálni zákonodarcovia o tom tento týždeň viedli diskusiu a prevádzkovateľ elektrickej siete závislej na vodnej energii momentálne skúma rozsah výhod letného času.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v roku 2019 skoncoval so striedaním času. Cieľom toho letného bolo využiť viac prirodzeného svetla počas dlhých letných dní a ušetriť hodinu, kým domácnosti večer zapnú svetlo. Prezident predvlani argumentoval, že to prináša iba veľmi nízku úsporu energie, s čím mnohí odborníci súhlasili.

Prešli však dva roky a situácia sa rapídne zmenila. V krajine, kde takmer dve tretiny energie pochádzajú z vodných elektrární, spôsobuje nízka úroveň zrážok vážne problémy. Bolsonaro dokonca tento týždeň požiadal Brazílčanov, aby prestali používať výťahy, ak je to možné, a dali si „oveľa zdravšie“ studené sprchy, aby takto šetrili spotrebu elektrickej energie.

Hladiny brazílskych nádrží na juhovýchode, v centrálnej časti a na západe krajiny sú nižšie ako v roku 2001, keď Brazília naposledy zažila krízu s výrobou elektriny. Niektorí odborníci pripisujú toto extrémne sucho zmene klímy.

Brazília sa snaží situáciu riešiť zvýšením dovozu energie z Argentíny a Uruguaja a urýchlením infraštruktúrnych projektov, ktoré pomôžu distribuovať energiu z menej postihnutého severovýchodu krajiny na juh.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #letný čas