V maďarských voľbách 2022 bude opozičným vyzývateľom Orbána zrejme Péter Márki-Zay

Víťazom druhého kola primárok, v ktorých Maďari volili kandidáta opozície na post predsedu vlády do parlamentných volieb 2022, bude pravdepodobne Péter Márki-Zay, primátor mesta Hódmezővásárhely z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

17.10.2021 21:04
dážď, Viktor Orbán, dáždnik Foto:
Viktor Orbán
debata (9)

Ako uviedol spravodajský server Index.hu, v nedeľu po 19.00 h – po sčítaní viac ako polovice odovzdaných hlasov – mal Márki bezpečný náskok pred kandidátkou Demokratickej koalície (DK) Klárou Dobrevovou, ktorá mu krátko po 20.00 h zablahoželala v víťazstvu.

Márkimu-Zayovi blahoželal už aj Jobbik, ktorý mu vyjadril plnú podporu.

Europoslankyňa a manželka expremiéra Ferenca Gurcsánya Dobrevová pred novinármi podľa spravodajského servera 444.hu pripomenula, že Márki-Zay je od nedele spoločným kandidátom spojenectva šiestich opozičných strán na post premiéra.

Dodala, že ho podporí vo všetkom v záujme toho, aby sa opozícii podarilo poraziť terajšieho predsedu vlády Viktora Orbána a potom aj zbúrať režim, ktorý Orbán vybudoval.

Šéfovia strán DK, MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandá­tových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády do budúcoročných parlamentných volieb.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán