Amatérska herečka parodovala hovorkyňu ruského ministerstva, dostala tri mesiace

Amatérsku herečku, ktorá minulý mesiac parodovala hovorkyňu ruského ministerstva vnútra, odsúdili na tri mesiace v nápravnom zariadení, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

22.10.2021 08:06
debata (109)

Odsúdenej podľa súdu priťažilo, že bola v minulosti už niekoľkokrát odsúdená a že nerešpektovala predtým uložené opatrenia k svojej náprave.

Larisa Krivonosovová minulý mesiac v inkriminovanom videu parodovala hovorkyňu Irinu Volkovú ako „hovorkyňu ussurijského okresu Marinu Volfovú“ a slovníkom policajných komuniké referovala o vyhodení autobusovej zastávky do povetria kvôli zabudnutej taške s mrkvou.

Herečka krátko po odvysielaní videa dostala pokutu tisíc rubľov (asi 12 eur) za neoprávnené nosenie policajnej uniformy. V utorok Krivonosovová zastala pred ussurijským okresným súdom a nasledujúci deň miestna správa ministerstva vnútra informovala o rozsudku nad „opakovane súdenou 43-ročnou miestnou obyvateľkou, obvinenou z vyhýbania sa úradnému dohľadu“.

Ten bol nariadený vlani, pretože dotyčná sa dopúšťala narušovania verejného poriadku, tvrdí polícia. Krivonosovovej vtedy tiež zakázali opúšťať domov v nočných hodinách a cestovať mimo okres. Tieto opatrenia ignorovala, a tak bola odsúdená na „reálny trest“, ako sa v Rusku hovorí odsúdeniu na pobyt za mrežami.

Spomínané video je súčasťou relácie o fiktívnom úradníkovi Vitalijovi Nalivkinovi, ktorý beží už dva roky. Nalivkin v jednotlivých dieloch bojuje s lesnými požiarmi, smradom z kanalizácie, s koronavírusom a tiež so skorumpovanými policajnými dôstojníkmi. Tvorca relácie Andrej Kločkov ruskej redakcii BBC povedal, že úrady potrebovali len zámienku, aby jeho kolegyňu potrestali.

„To, že si nás všímajú orgány, nie je nečakané, ale nestáva sa tak často, že by nás posielali za mreže. Naposledy pred rokom, keď Nalivkina zavreli na päť dní,“ poznamenal Kločkov.

Andreja Neretina, ktorý Nalivkina stvárňuje, zavreli na päť dní vlani v júni po tom, čo ho zadržali na ulici, pretože podľa policajtov na verejnosti vulgárne nadával, a to je v Rusku zakázané. Odsúdený bol za drobnú výtržnosť a nepodriadenie sa policajtom. Po odvysielaní videa s Krivonosovovou ho znovu zadržali a uväznili na základe toho istého obvinenia, tentokrát ale na 48 hodín, dodala BBC.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko