Zemana prepustili z nemocnice, kde bol hospitalizovaný s covidom

Českého prezidenta Miloša Zemana prepustili v sobotu popoludní z pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN), kam ho previezli vo štvrtok večer po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom televízia Nova, podľa ktorej bol prezident prepustený okolo 15.30 h.

27.11.2021 16:28
Český prezident Miloš Zeman Foto: ,
Prezident Českej republiky Miloš Zeman.
debata (27)

Zeman, u ktorého sa neprejavujú žiadne symptómy covidu, sa vráti na zámok v Lánoch, kde zostane v súlade s platnými pravidlami v 14-dňovej izolácii. Starať sa o neho budú pracovníci zo súkromnej opatrovateľskej služby Senior Home Group.

V Lánoch by mal prezident v nedeľu predpoludním vymenovať za nového českého premiéra predsedu ODS Petra Fialu. Akou formou celý akt vymenovania prebehne, zatiaľ nie je jasné – vzhľadom na Zemanovu karanténu. Prípravy nedeľňajšieho ceremoniálu však podľa prezidentskej kancelárie pokračujú.

Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha by sa mohol uskutočniť aj na diaľku.

Výnimka z izolácie nie je možná

Zemanov hovorca najskôr uviedol, že vymenovací akt prebehne v nedeľu o 11.00 h na zámku v Lánoch „za dodržania platných hygienicko-epidemiologických opatrení“. S tým však nesúhlasila hlavná hygienička ČR Pavla Svrčinová, ktorá trvá na tom, že žiadna výnimka z predpísanej 14-dňovej izolácie nie je možná, a to ani v prípade bezpríznakových pacientov.

Šéf prezidentovho lekárskeho konzília Tomáš Zima však vyslovil presvedčenie, že existujú spôsoby, ako môže Zeman Fialu vymenovať bez porušenia platných opatrení.

Miloša Zemana najskôr prepustili z ÚVN, kde bol hospitalizovaný od 10. októbra v spojitosti s chronickým ochorením, vo štvrtok dopoludnia. Ešte v ten istý večer ho tam však opäť previezli po tom, čo sa u neho zistila nákaza koronavírusom. Údajne sa infikoval od jednej z ošetrovateliek. Ak by k tomu nedošlo, vymenovanie Fialu by sa uskutočnilo už v piatok.

Miloš Zeman Čítajte viac Zeman sa po pár hodinách vrátil do nemocnice, má koronavírus
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman