Juhoafrická republika eviduje u pacientov s omikronom zatiaľ prevažne mierne príznaky

Juhoafrická republika eviduje v rámci súčasnej vlny koronavírusovej nákazy spôsobenej variantom omikron zatiaľ najmä pacientov s miernym priebehom ochorenia. S odvolaním sa na vyjadrenia miestnych lekárov o tom informovala v pondelok agentúra AP.

29.11.2021 21:20
Omikron Foto: ,
Zamestnanec benzínovej pumpy pred titulkou novín upozorňujúcich na nových variant koronavírusu omikron v juhoafrickom meste Prétoria, 27. novembra 2021
debata (9)

„V uplynulých desiatich dňoch sme boli svedkami prudkého nárastu počtu prípadov. Doteraz išlo väčšinou o veľmi mierne prípady – pacienti mali príznaky podobné chrípke: suchý kašeľ, horúčka, nočné potenie sa a najmä bolesti tela,“ povedal všeobecný lekár Unben Pillay pôsobiaci v najľudnatejšej juhoafrickej provincii Gauteng, odkiaľ pochádza až 81 percent všetkých nových prípadov v krajine.

„Väčšina z týchto pacientov sa liečila doma,“ priblížil Pillay počas virtuálnej tlačovej konferencie. „Zaočkovaným ľuďom sa darí oveľa lepšie. Nezaznamenali sme veľký nárast v počte hospitalizácií, ale toto je ešte len začiatok. Hospitalizácie často prichádzajú až niekoľko dní po náraste potvrdených prípadov (nákazy),“ upozornil Pillay.

Väčšina novoinfikovaných v JAR sú ľudia vo veku medzi 20 až 40 rokov, ktorí majú podľa lekárov vo všeobecnosti miernejšie príznaky ochorenia. Preto varujú, že starší ľudia nakazení omikronom by mohli mať vážnejší priebeh ochorenia.

Sedemdňový priemer nových prípadov nákazy v JAR prudko stúpol za posledné dva týždne z 200 denne na vyše 2-tisíc. Vedci nový variant omikrom intenzívne skúmajú, aby zistili, v čom sa líši od v súčasnosti dominantného variantu delta.

Podľa experta na infekčné choroby Salima Abdoola Karima je však zrejmé, že je ešte nákazlivejší ako predchádzajúce varianty. Je možné, že koncom tohto týždňa budú juhoafrické úrady hlásiť až 10-tisíc nových prípadov denne, upozornil Karim.

Podľa juhoafrického ministerstva zdravotníctva drvivá väčšina novoinfikovaných nie je zaočkovaná proti covidu. O variante omikron prvýkrát informovala WHO 24. novembra z južnej časti Afriky, kde počet prípadov nákazy náhle prudko stúpol. Odvtedy sa rozšíril po svete a nové prípady sa objavili v Česku, Španielsku, Holandsku, Dánsku a Austrálii či ďalších štátov sveta. Podozrenia na omikron hlásilo v pondelok aj Francúzsko.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Nový variant omikron nie je dôvodom na paniku
9 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #variant omikron