Tajné služby USA: Rusko môže napadnúť Ukrajinu začiatkom roka

Americké tajné služby dospeli k záveru, že Rusko plánuje možnú vojenskú ofenzívu voči Ukrajine, ktorá by sa mohla spustiť už začiatkom roka 2022 a mohlo by sa do nej zapojiť až 175 000 vojakov. Oznámila to v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy USA.

04.12.2021 07:06 , aktualizované: 17:15
Ukrajina, Rusko Foto: ,
Ukrajinská vojačka odpočíva v blízkosti bojovej pozície na línii, ktorá armádu oddeľuje od proruských rebelov neďaleko Debaľceva v Doneckej oblasti.
debata (279)

Podľa odhadov amerických tajných služieb sa už zhruba polovica z uvedeného počtu príslušníkov ruskej armády rozmiestnila na rôznych miestach v blízkosti ukrajinských hraníc. Plány pripravovanej invázie podľa nich počítajú s nasadením stovky práporových taktických skupín a tiež obrnených vozidiel a delostrelectva.

Tajné služby USA tiež v rámci príprav na potenciálnu ruskú inváziu zaznamenali zvýšenú ruskú informačnú aktivitu zameranú voči Ukrajine a NATO, uviedol pre AP predstaviteľ americkej administratívy, ktorý si neželal byť menovaný.

Kremeľ pritom vehementne odmieta podozrenia Kyjeva a Západu, že by plánoval vojenský útok voči Ukrajine, ktorá tvrdí, že v blízkosti jej hraníc sa zhromaždilo už vyše 94 000 ruských vojakov.

Americký prezident Joe Biden v piatok avizoval, že Spojené štáty pripravujú bližšie nešpecifikované opatrenia zamerané na obranu Ukrajiny pred pred prípadnou ruskou agresiou. Moskva naopak obviňuje Kyjev z provokácií a zámerného stupňovania napätia.

Rokovať budú v utorok

V sobotu podvečer hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú tlačovú agentúru Interfax potvrdil, že Putin a Biden budú pre stúpajúce napätie na hraniciach rokovať v utorok.

Rokovať by mali prostredníctvom videokonferencie.

Kremeľ ešte v piatok uviedol, že Putin bude od Bidena požadovať záväzné záruky, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane súčasťou Severoatlantickej aliancie. Podľa Kyjeva by sa mal šéf Bieleho domu telefonicky spojiť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok odhadol, že by k „rozsiahlej eskalácii“ zo strany Ruska mohlo dôjsť koncom januára budúceho roka. Zdôraznil však, že ide len o pravdepodobný, a nie istý scenár s tým, že úlohou ukrajinskej vlády je takémuto vývoju zabrániť politickými a diplomatickými prostriedkami. Ukrajina však zároveň deklaruje odhodlanie brániť sa pred prípadným ruským útokom.

279 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina