Výbuch sopky na indonézskej Jáve si vyžiadal 14 obetí a stovku zranených

Po výbuchu sopky Semeru na indonézskom ostrove Jáva zahynulo najmenej 14 ľudí a 98 ich utrpelo zranenia, informoval podľa svetových agentúr miestny úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB. Pôvodne hovoril o jednej obete a najmenej štyroch desiatkach ranených. Desať ľudí, ktorí boli po erupcii uväznení v okolí miestnych baní, sa záchranárom podarilo presunúť do bezpečia.

05.12.2021 09:40 , aktualizované: 19:20
jáva, sopka Foto:
Muž vyhrabáva kamión zasypaný popolom po erupcii sopky Semeru v okrese Lumajang na indonézskej Jáve.
debata (1)

Náhla erupcia najvyššieho vrchu ostrova Jáva (3676 metrov) v sobotu zaskočila miestnych obyvateľov. Tisíce ľudí utekali do bezpečia a stovky rodín sa museli premiestniť do provizórnych prístreškov. Najmenej 11 dedín v okolí sopky pokryl sopečný popol.

Sopka Semeru naposledy vybuchla v januári, erupcia sa vtedy obišla bez obetí na životoch. V roku 2010 zomrelo pri erupcii sopky Merapi na ostrove Jáva viac ako 350 ľudí a 400 000 ľudí muselo opustiť svoje domovy. V Indonézii, ktorá má cez 270 miliónov obyvateľov, je takmer 130 aktívnych sopiek.

Indonéziu často postihujú zemetrasenia, výbuchy sopiek a vlny cunami. Súostrovie leží na tichomorskom „ohnivom kruhu“ – podkovovitej skupine seizmických zlomových línií v oceáne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Jáva #výbuch sopky