Euroskeptická krajná pravica má rodinný portrét. Bez svadby

Spája ich odpor k Bruselu i k prijímaniu utečencov. Na vytvorenie pevného zväzku to však zatiaľ nestačí. Lídri euroskeptickej konzervatívnej pravice sa cez víkend vo Varšave dohodli, že v Európskom parlamente budú pri obrane suverenity národných štátov hovoriť jednotným hlasom. Novú politickú silu v ňom ale neboli schopní založiť.

05.12.2021 18:34
Poland Summit Foto:
Dve hlavné hviezdy varšavskej schôdzky: maďarský premiér Viktor Orbán a francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová. #FOTO: SITA/AP
debata (1)

Na Varšavský summit, ako ho organizátori nazvali, prišli zástupcovia 13 politických strán. Hostiteľom bol predseda poľskej vládnej pravicovej populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosław Kaczyński. Jeho pozvanie prijali maďarský premiér Viktor Orbán, francúzska krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová i Santiago Abascal, šéf Voxu, tretej najsilnejšej strany Španielska.

V spoločnom vyhlásení účastníci odmietli myšlienku "Európy ovládanej samozvanou elitou“ a zdôraznili, že "len zvrchované inštitúcie štátov majú úplnú demokratickú legitimitu“.

"Účastníci tiež hovorili o užšej spolupráci svojich strán v Európskom parlamente,“ píše sa v záverečnom dokumente. Týkať sa to má "organizovania spoločných stretnutí a koordinovania hlasov v spoločných otázkach, ako je ochrana suverenity členských štátov a postoj k nelegálnej imigrácii“. Na stretnutí nápadne chýbal Matteo Salvini, bývalý taliansky vicepremiér a líder krajne pravicovej Ligy. Tá vydala vyhlásenie, že "je potrebné počkať na správny čas, aby bolo možné prekonať sebectvo a strach na straníckej a národnej úrovni“. Samotný Salvini bol ešte ostrejší. "V Taliansku i v Európe pracujem na zjednotení pravého stredu, ale sú aj takí, ktorí si želajú roztrieštenosť. Do Varšavy som nešiel, lebo ma nezaujíma neužitočné klábosenie,“ citoval ho cez víkend denník Corriere della Sera.

Salvini bol jedným zo signatárov deklarácie zo 16. júla, v ktorej 16 strán a hnutí oznámilo plán na vytvorenie "veľkej aliancie“ v Európskom parlamente. Liga Severu a Le Penovej Národné zhromaždenie sú v europarlamente členmi frakcie Identita a demokracia, pričom PiS, Vox a Salviniho Lige konkurujúce zoskupenie Bratia Talianska sú v skupine Európski konzervatívci a reformisti. Pozorovatelia usudzujú, že za neschopnosťou vytvoriť spoločnú frakciu sú líderské ambície jednotlivých strán.

V minulosti PiS rozdeľoval s väčšinou krajne pravicových európskych strán postoj k Rusku. Kým Poľsko sa stavia do úlohy európskej bašty proti režimu Vladimira Putina, Le Penová, Orbán i Salvini udržiavajú s Moskvou mimoriadne dobré vzťahy. Ešte pred štyrmi rokmi Kaczyński vyhlásil, že "s pani Le Penovou máme toľko spoločného, ako s pánom Putinom“. Tajomník medzinárodného oddelenia PiS Radosław Fogiel pre televíziu TVN24 naznačil, že dnes už to nie je taký ostrý problém. "Teraz je najvýraznejším znakom spolupráce s Putinovým Ruskom Nord Stream 2. Ten plynovod nebudovala Marine Le Penová, ale Angela Merkelová,“ poznamenal Fogiel.

Účastníci varšavskej schôdzky sa dohodli, že sa budú stretávať najmenej raz za dva mesiace v Európskom parlamente, pričom ďalšie stretnutie je naplánované o dva mesiace v Španielsku. A to preto, "aby sme pokračovali v posilňovaní a vytváraní tejto veľkej európskej sily“, konštatovala Le Penová.

Europoslanec za Le Penovej stranu Nicolas Bay ale tlmil prehnané očakávania. „Spolupráca a spoločná komunikácia s rodinným portrétom áno, ale v tejto fáze už nič viac,“ povedal podľa portálu Politico.

Novinár Wojciech Przybylski z portálu Visegrad Insight, ktorý sa venuje strednej Európe, označil za paradox, že vo Varšave sa konalo "nadnárodné stretnutie nacionalistických strán“. Vodcovia jednotlivých strán podľa neho chcú týmto stretnutím ukázať svojim voličom, že nie sú sami. Stretnutie bolo tiež prejavom solidarity poľskej a maďarskej vláde zo strany podobne zmýšľajúcich politikov.

Vládnuce strany v Poľsku aj Maďarsku sa podľa Przybylského v poslednom čase ocitli v problémoch. Orbánova strana Fidesz bola donútená vystúpiť z Európskej ľudovej strany, ktorá je hlavným konzervatívnym zoskupením v Európskom parlamente. Poľskej vládnucej strane zase klesá doma popularita. Varšavská schôdzka tak bola hlavne "PR akciou“, tvrdí poľský novinár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Marine Le Penová #Jaroslaw Kaczynski