Francúzsko prepustilo muža zadržaného v kauze vraždy novinára Chášakdžího

Muža zadržaného pre podozrenia z podielu na vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího francúzske úrady v stredu prepustili na slobodu po tom, čo zistili, že jeho totožnosť sa nezhoduje s medzinárodným zatykačom, ktoré vydalo Turecko. Informovala o tom agentúra AFP.

08.12.2021 23:35
debata (1)

Muž mal v pase uvedené meno Chálid Alutajbí. Francúzska pohraničná polícia ho zadržala na parížskom Letisku Charlesa de Gaulla v utorok krátko predtým, ako sa pripravoval nastúpiť na let do saudskoarabskej metropoly Rijád, uviedli policajné zdroje.

Muž menom Chálid Alutajbí je jednou z 26 osôb, ktoré v Turecku v neprítomnosti súdia za účasť v komande vyslanom 2. októbra 2018 na istanbulský konzulát, aby zavraždili novinára Chášakdžího a zlikvidovali dôkazy o tomto čine, uviedla AFP s odvolaním sa na zistenia vyšetrovateľov.

„Dôkladným overením totožnosti tejto osoby sme zistili, že zatykač sa na ňu nevzťahuje,“ uviedla vo vyhlásení parížska prokuratúra. Ako dodala, muž bol následne prepustený.

Džamál Chášakdží Turecko Saudská arábia novinár Čítajte viac Francúzsko zatklo údajného člena komanda, ktoré zabilo novinára Chášakdžího

Kým francúzske úrady overovali totožnosť podozrivého, saudskoarabská ambasáda v Paríži v utorok neskoro večer vydala vyhlásenie, podľa ktorého zadržaný muž „nemá s daným prípadom nič spoločné“ a požadovala jeho okamžité prepustenie.

Agentúra AFP citovala saudskoarabské bezpečnostné zdroje, podľa ktorých je „Chálid Alutajbí“ v tejto krajine veľmi bežným menom a že Alutajbí, o ktorom francúzske úrady predpokladali, že ho zadržali, je v súčasnosti vo väzení v Saudskej Arábii "spoločne so všetkými obžalovanými v tomto prípade.

Žiaden zo saudskoarabských predstaviteľov sa nikdy osobne nepostavil pred súd v Turecku za Chášakdžího vraždu a všetkých súdia v neprítomnosti, pripomína AFP.

Džamála Chášakdžího, ktorý sa z prívrženca saudskoarabského režimu stal jeho odporcom, zavraždilo 2. októbra 2018 v priestoroch saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule komando agentov zo Saudskej Arábie. Jeho telo sa nikdy nenašlo. Vražda vyvolala medzinárodné pobúrenie, ktoré neutícha. Západné tajné služby z jej „odobrenia“ obviňujú saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Džamál Chášakdží