Zomrel bývalý malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita

Vo veku 76 rokov zomrel v nedeľu bývalý malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita, ktorý viedol túto západoafrickú krajinu od roku 2013 až do svojho zosadenia pri vojenskom prevrate v roku 2020. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na rodinu zosnulého.

16.01.2022 16:04
Ibrahim Boubacar Keita Foto: ,
Bývalý malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita
debata

Podľa rodiny Keita zomrel ráno vo svojom dome v malijskej metropole Bamako. Príčina smrti nebola uvedená.

Keitu zvrhli v auguste 2020 armádni dôstojníci pod vedením plukovníka Assimiho Goitu. Prevrat sa uskutočnil po rozsiahlych protestoch, ktoré sa v krajine konali od začiatku júna 2020. Demonštranti žiadali odstúpenie prezidenta Keitu, ktorého obviňovali zo zastrašovania a kupovania hlasov počas parlamentných volieb v apríli 2020.

Goita pod hrozbou sankcií prisľúbil obnovenie civilnej moci vo februári 2022 po prezidentských a parlamentných voľbách. V máji 2021 však pri druhom prevrate zosadil prechodnú civilnú vládu, čo narušilo plán reformy a vyvolalo všeobecné diplomatické odsúdenie.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) rozhodlo 9. januára 2022 o nových prísnych sankciách voči Mali, zahŕňajúcich uzavretie hraníc a obchodné embargo. To, že tamojší vojenský režim odkladá návrat k civilnej vláde, je podľa nich „absolútne neprijateľné“.

Návrh vojenských vládcov v Mali na uskutočnenie volieb v decembri 2026 „znamená, že nelegitímna vojenská prechodná vláda bude držať Malijčanov ako rukojemníkov ďalších päť rokov“, uvádza sa v záverečnom vyhlásení lídrov ECOWAS po neverejnom rokovaní v Ghane.

Mali vzbura vojaci prezident Keita rezignácia Čítajte viac Po vojenskej vzbure v Mali odstúpil prezident krajiny
debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #Ibrahim Boubacar Keita