Zomrel jeden z prvých černošských pilotov armády USA Charles McGee, nalietal vyše 400 misií

Vo veku 102 rokov zomrel Američan Charles McGee, ktorý bol jedným z prvých černošských pilotov armády USA. V troch vojnách so stíhačkou nalietal vyše 400 bojových misií, informovala o tom v pondelok spravodajská stanica BBC, podľa ktorej bývalý vojenský pilot zároveň bojoval s rasizmom a segregáciou v armáde Spojených štátov.

17.01.2022 15:02
Charles McGee Foto: ,
Charles McGee na snímke z februára 2020
debata

McGee, ktorý zomrel v nedeľu vo svojom dome v štáte Maryland, patril do skupiny známej ako Tuskegee Airmen (letci z Tuskegee) pomenovanej podľa vojenskej základne v štáte Alabama.

Tá od roku 1941 hostila experimentálny program pre černošských kadetov, ktorý vznikol po tom, čo Kongres donútil armádne letectvo začať prijímať černochov do svojich radov. McGee sa do výcviku zapojil v roku 1942, keď mal 23 rokov.

Ako jeden z prvých černošských stíhačov americkej armády ku koncu druhej svetovej vojny sprevádzal spojenecké bombardéry nad Európou, kde absolvoval 136 misií. Neskôr sa McGee zúčastnil aj vojen v Kórei a Vietname a počet jeho misií sa zastavil až na čísle 409. Letectvo opustil v roku 1973 s hodnosťou plukovníka.

Charles McGee (uprostred) na snímke z decembra... Foto: SITA/AP, David Tulis
Charles McGee Charles McGee (uprostred) na snímke z decembra 2019 počas návštevy americkej leteckej základne v Doveri v štáte Delaware

Pri jeho 100. narodeninách mu bolo udelené čestné povýšenie na brigádneho generála. Po odchode z armády McGee podľa médií zasvätil svoj život práci s mládežou, zároveň sa stal zdrojom informácií o programe na základni v Tuskegee. On a ďalší priekopníci z útvaru Tuskegee Airmen dostali v roku 2007 najvyššie civilné vyznamenanie Kongresu za „jedinečné vojenské zásluhy, ktoré vyvolali revolučné reformy v ozbrojených silách“.

„Dnes (v nedeľu) sme stratili amerického hrdinu,“ reagoval na McGeeho smrť americký minister obrany Lloyd Austin. „Akokoľvek ma jeho strata zarmútila, som tiež nesmierne vďačný za jeho obetavosť, jeho posolstvo a jeho charakter,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #Pilot #Charles McGee