Rusko sa chce vrátiť k rozloženiu síl z roku 1997

Rusko sa chce vrátiť k rozloženiu síl z roku 1997 a žiada odsun "zahraničných vojakov, techniky a výzbroje" zo všetkých krajín, ktoré neboli členmi NATO pred rokom 1997. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a TASS.

21.01.2022 13:51
Pjotr Morgunov / Námorníctvo / Bojová loď / Foto: ,
Ruská vojnová loď Pjotr Morgunov počas vojenskej prehliadky v rámci osláv štátneho sviatku Dňa námorníctva v ruskom petrohrade
debata (2019)

„Hovoríme o stiahnutí zahraničných vojakov, techniky a výzbroje a ďalších krokoch s cieľom vrátiť sa ku konfigurácii z roku 1997 na území krajín, ktoré k uvedenému dátumu neboli členmi NATO. Týka sa to Bulharska aj Rumunska,“ uvádza sa v odpovediach ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na otázky doručené pred jeho tlačovou konferenciou, ako ich v piatok zverejnil ruský rezort diplomacie.

Rusko a NATO v máji 1997 podpísali tzv. zakladajúci akt, v ktorom opätovne potvrdili, že „sa navzájom nepovažujú za protivníkov“ a vytvárajú „mechanizmus pre konzultácie, koordináciu a spoločnú činnosť“.

V roku 1999 vstúpili do NATO Maďarsko, Poľsko a Česko; v roku 2004 nasledovali Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Estónsko a v roku 2009 Albánsko a Chorvátsko. V roku 2017 získala členstvo Čierna Hora a v roku 2020 aj Severné Macedónsko. V súčasnosti NATO združuje 30 krajín a pokračuje v politike „otvorených dverí“.

VIDEO: Viac ako dvestisíc ruských vojakov na cvičení v Lenigradskej oblasti.

Video

Už spomínaný odsun zahraničných síl, techniky a zbraní je súčasťou bezpečnostných požiadaviek, ktorých splnenie Rusko žiada od NATO a USA. Zahŕňajú okrem iného záväzok Aliancie, že sa nerozšíri o Ukrajinu a vzdá sa vojenských aktivít na Ukrajine, vo východnej Európe, na Kaukaze a v Strednej Ázii. Washington aj NATO tieto požiadavky odmietajú.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok podľa agentúry TASS uviedol, že Washington „prisľúbil“, že písomné odpovede na požiadavky Ruska poskytne na budúci týždeň.

Antony Blinken/ Sergej Lavrov / Čítajte viac Rusko varovalo pred "najvážnejšími dôsledkami", ak USA budú ignorovať jeho obavy

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrij Peskova ruskí diplomati vedeli vopred, že Blinken neodovzdá Lavrovovi odpoveď na ruské návrhy. „Toto stretnutie je o niečom inom,“ povedal Peskov.

„Očakávame, že Lavrov aj Blinken budú mať príležitosť vymeniť si názory a porovnať chápanie výsledkov troch kôl rokovaní“ ruských diplomatov s kolegami z USA, NATO a OBSE, uviedol Peskov.

Krátko pred začiatkom ženevského rokovania ministrov zahraničných vecí USA a Ruska ruský rezort diplomacie v Moskve zverejnil vyhlásenie, v ktorom uvádza, že „vo všeobecnosti neexistujú medzi Moskvou a Washingtonom žiadne neprekonateľné rozpory“. Pokiaľ ide o možnosť stať sa skutočnými priateľmi alebo spoľahlivými partnermi, „je to skôr otázka na americkú stranu".

Moskva v ňom poukazuje na to, že jeho ústretovosť sa v minulosti považovala za samozrejmosť, ale „v reakcii na to sme dostali len arogantné ignorovanie ruských priorít“.

„Teraz je dôležité znovu vybudovať atmosféru dôvery, vrátiť sa aspoň k zdaniu normálnosti. Je to v našom spoločnom záujme,“ píše sa vo vyhlásení. Zdôrazňuje sa v ňom, že medzi Ruskom a Spojenými štátmi neexistujú neprekonateľné rozdiely, len „by kolegovia z USA mali prejaviť politickú vôľu“.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO