Vyjadril rešpekt k Putinovi a rezignoval. Výroky z Nemecka rozčúlili Ukrajincov

Veliteľ nemeckých námorných síl Kay-Achim Schönbach odchádza z funkcie po kontroverzných vyjadreniach o ukrajinskej kríze.

23.01.2022 07:24
Ukrajina, Rusko, USA, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak čaká v zákope pri línii oddeľujúcej územie obsadené proruskými separatistami v ukrajinskom Mariupole v piatok 21. januára 2022.
debata (734)

Viceadmirál okrem iného povedal, že tvrdenia o tom, že Rusko chce vtrhnúť na Ukrajinu, sú „nezmysel“ a že ruský prezident Vladimir Putin „si pravdepodobne zaslúži rešpekt“.

Rezignáciu Schönbacha potvrdilo v sobotu večer nemecké ministerstvo obrany, ktoré sa od jeho slov dištancovalo, informuje agentúra DPA. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predtým predvolalo nemeckú veľvyslankyňu v Kyjeve. Oznámilo tiež, že protestuje proti neprijateľným vyjadreniam nemeckého veliteľa o tom, „že Krym nebude nikdy vrátený Ukrajine a že náš štát nesplní kritériá členstva v NATO“.

„Nemeckí partneri musia prestať s podobnými vyjadreniami a činmi, ktoré podkopávajú jednotu a povzbudzujú Vladimira Putina k novému útoku na Ukrajinu,“ zdôraznil minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba.

„Jednota Západu v postoji voči Rusku je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým,“ podčiarkol ukrajinský minister zahraničia.

Schönbach počas vystúpenia na podujatí v Indii podľa DPA uviedol, že Putin „v skutočnosti chce rešpekt“. „A prejaviť niekomu rešpekt nestojí takmer nič, nestojí to nič,“ vyhlásil viceadmirál. Podľa jeho slov je väčšou hrozbou Čína, „proti ktorej potrebujeme Rusko“.

Eduard Heger, Ivan Korčok Čítajte viac Sulík hnevá Ukrajinu. Heger volá Korčoka na pomoc

O konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou Schönbach povedal: „Polostrov Krym je preč, už sa nevráti.“ Rusko ukrajinský Krym anektovalo v roku 2014 a odvtedy na východe Ukrajiny bojujú proruskí povstalci voči prozápadnej vláde v Kyjeve. V súvislosti s rozmiestnením množstva ruských vojakov neďaleko ukrajinskej hranice sa Západ obáva, že Kremeľ plánuje inváziu do susednej krajiny.

Schönbach v sobotňajšom tlačovom vyhlásení uviedol, že požiadal ministerku obrany Christine Lambrechtovú o uvoľnenie z funkcie, aby zabránil poškodeniu nemeckej armády i samotného Nemecka v dôsledku „svojich neuvážených vyjadrení v Indii o bezpečnostnej a vojenskej politike“.

Sú aj ďalšie situácie, ktoré rozčuľujú Ukrajincov. Ukrajinská agentúra Unian nedávno informovala, že Nemecko blokuje dodávky zbraní na Ukrajinu. V piatok americký denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Nemecko odmieta vydať povolenie na vývoz zbraní nemeckej výroby svojmu spojencovi z NATO Estónsku, ktoré nimi chce Ukrajinu vojensky podporiť.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore s denníkom Süddeutsche Zeitung vyjadrila pochybnosti nad nutnosťou odpojiť Rusko od bankového systému SWIFT, ak Moskva nariadi inváziu. O odrezaní Ruska od tohto systému sa hovorí v súvislosti s možnými protiruskými sankciami zo strany Washingtonu, ktorý však zatiaľ nepotvrdil, že by tento krok bol súčasťou pripravovaných postihov.

734 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ukrajina