Skončí ako 87-ročný. Mattarella vypočul volanie Draghiho a pokračuje v úrade

Talianski politici zvolili za prezidenta krajiny súčasnú hlavu štátu Sergia Mattarellu. Informovali o tom talianske médiá. Mattarella dnes vypočul návrh vládnych strán a súhlasil, že zostane vo funkcii ďalšie sedemročné obdobie.

29.01.2022 13:37 , aktualizované: 21:32
Mattarella Foto:
Sergio Mattarella
debata (13)

Osemdesiatročný štátnik takýto variant doteraz odmietal, avšak politická reprezentácia od pondelka nebola schopná zvoliť jeho nástupcu.

„Ochota prezidenta Sergia Mattarellu odslúžiť druhé obdobie, ako požadovala prevažná väčšina politických strán, dokazuje jeho zmysel pre zodpovednosť a jeho oddanosť krajine a jej inštitúciám,“ vyhlásila ministerka pre vzťahy s regiónmi Mariastella Gelminiová, ktorá prezidentovo rozhodnutie oznámila.

Na zotrvaní Mattarellu v úrade sa už skôr v sobotu dohodli talianske vládne strany a prezidenta na tento krok vyzval aj premiér Mario Draghi. Podľa zdroja, na ktorý sa odvoláva Reuters, požiadal ministerský predseda hlavu štátu o pokračovanie v úrade „pre dobro a stabilitu krajiny“.

6 neúspechov

Mattarella sa v minulosti nechal počuť, že nechce, aby sa druhý prezidentský mandát, ktorý ústava výslovne nezakazuje, stal v Taliansku bežným.

Mattarella do úradu nastúpil 3. februára 2015 po víťazstve v hlasovaní z 31. januára. Jeho predchodca Georgio Napolitano viac ako dva týždne (14. januára) predtým odstúpil z dôvodu vysokého veku. Mal vtedy 89 rokov.

Talianski zákonodarcovia a zástupcovia regiónov sa tento týždeň novú hlavu štátu pokúšali neúspešne zvoliť v siedmich kolách. Ani jeden z kandidátov ale zďaleka nedosiahol na potrebnú väčšinu 505 hlasov z 1009 voliteľov. Najviac ich napriek svojmu odmietavému postoju opakovane dostal Mattarella. V piatkovom šiestom hlasovaní sa za neho vyslovilo 336 voliteľov.

Keď dnes v ôsmom kole hlasovania Mattarella prekročil potrebnú hranicu 505 hlasov, v parlamente zaznel hlasný potlesk, popísala večernú atmosféru agentúra Reuters.

Taliansko Čítajte viac Taliansko ani po štvrtom kole hlasovania nepozná meno nového prezidenta

Predtým sa pravicové strany neúspešne snažili presadiť svoju kandidátku a predsedníčku Senátu Elisabettu Casellatiovú. Tiež o premiérovi Draghim sa opakovane hovorilo ako o možnom nástupcovi terajšej hlavy štátu.

Žiadni kandidáti

Špecifikom talianskych prezidentských volieb je, že neexistujú oficiálni kandidáti. Každý voliteľ napíše v tajnej voľbe meno budúceho prezidenta na volebný lístok. Voľba môže trvať mnoho dní. Doteraz najdlhšie bolo hlasovanie v roku 1971, kedy sa nová hlava štátu volila od 9. do 24. decembra a vzišla až z 23. kola. Prezidentom bol vtedy zvolený Giovanni Leone.

Podobná situácia ako tento rok nastala aj v roku 2013, keď po piatich neúspešných kolách voľby šéfovia najväčších strán presvedčili vtedajšiu hlavu štátu Giorgia Napolitana, aby v najvyššom úrade zotrval. Napolitano, ktorému bolo v tom čase 87 rokov, potom po dvoch rokoch, v roku 2015, rezignoval.

Následne ho nahradil Mattarella, ktorý sa narodil 23. júla 1941 v Palerme na Sicílii. Do politiky vstúpil po tom, ako jeho brata v roku 1980 zastrelili mafiáni, a pôsobil v nej do roku 2008. Tento vdovec a otec troch detí sa v roku 2011 stal sudcom ústavného súdu. Zastával aj posty ministra obrany či školstva.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Mario Draghi #Sergio Mattarella