Východ USA zasiahla silná snehová búrka, hlásia jednu obeť

Na východné pobrežie Spojených štátov dorazila silná búrka, ktorá môže zasiahnuť okolo 75 až 80 miliónov ľudí a priniesť až 60 centimetrov snehu. Úrady v New Yorku hlásia jedno úmrtie. Kvôli nepriaznivému počasiu zrušili aerolinky len dnes viac ako 3300 letov. Úrady štátov, ktoré stoja búrku v ceste, občanov vyzývajú, aby radšej neopúšťali svoje domovy.

29.01.2022 14:43 , aktualizované: 19:18
búrka Foto:
Odhŕňače posýpajú cestu v meste Somerville v americkom štáte Massachusetts v sobotu 29. januára pred príchodom silnej snehovej búrky.
debata (4)

Snehová víchrica počas soboty výrazne zosilnela. Úrady na ostrove Long Island v štáte New York hlásili úmrtie jednej ženy, ktorú našli v jej osobnom automobile. Okno na vozidle bolo podľa úradov otvorené a žena bola vystavená nepriaznivému počasiu, píše na svojej webovej stránke sieť regionálnych televízií News 12 Networks.

V newyorskom obvode Manhattan podľa AFP napadlo 25 centimetrov snehu a železničné spojenia boli čiastočne pozastavené.

„Môže to byť historická búrka, obrovská,“ vyjadrila svoje presvedčenie starostka Bostonu Michelle Wuová. Práve jej takmer 700-tisícové mesto má podľa spravodajského serveru nbcnews.com patriť k najpostihnu­tejším. Búrka by do neho mala vtrhnúť vetrami s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu a priniesť cez pol metra snehu.

Snežná búrka o rozsahu, ktorý tento región štyri roky nepocítil, má zasiahnuť celé východné pobrežie od Maine až po Severnú a Južnú Karolínu. Päť štátov v oblasti už vyhlásilo stav pohotovosti.

„Cesty by sa mali obmedziť len na prípady pohotovosti,“ varovala Národná meteorologická služba (NWS) v Bostone. „Ak musíte cestovať, majte so sebou výstroj na prežitie v zime. Ak uviaznete, zostaňte vo svojom aute,“ apelovala ďalej.

Podobné výzvy sa týkajú aj ďalších oblastí. Guvernérka štátu New York Kathy Hochulová obyvateľom odporučila, aby všetko prečkali doma a s pivom. Menší štát Rhode Island rovno od dnešného rána zakázal všetko cestovanie s výnimkou naliehavých prípadov.

Od piatku do nedele bude zrušených celkom cez 5 000 letov. Najpostihnutejšie výpadky sa týkajú New Yorku, Bostonu a Filadelfie. V niektorých úsekoch je obmedzená aj železničná doprava.

turistika Čítajte viac Lepšie bude zostať doma. V nedeľu platí najvyššia výstraha pred vetrom
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sneh #snehová búrka