Zelenskyj: Naša hudba dobýva Európu. BBC hovorí o politike

Naša odvaha ohromuje svet a hudba dobýva Európu, pochválil Volodymyr Zelenskyj víťazov Eurovízie, skupinu Kalush Orchestra. BBC ešte pred finálovým koncertom označila tento ročník za jeden z najviac politických za posledné roky.

15.05.2022 06:34
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila... Foto: ,
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia.
debata (233)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval hiphopovej skupine Kalush Orchestra, ktorá v noci na nedeľu vybojovala v talianskom Turíne pre Ukrajinu prvenstvo v pesničkovej súťaži Eurovízia.

„Naša odvaha ohromuje svet, naša hudba dobýva Európu!“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook po tom, ako formácia porazila 24 ďalších súťažiacich, informuje tlačová agentúra AFP.

Frontman tejto päťčlennej skupiny Oleh Psiuk po vystúpení vyzval z pódia v angličtine: „Prosím, pomôžte Ukrajine a Mariupolu! Pomôžte Azovstaľu hneď teraz!“

Psiuk neskôr poďakoval každému, kto na súťaži hlasoval za jeho Rusmi okupovanú vlasť. „Toto víťazstvo je pre Ukrajinu veľmi dôležité, najmä v tomto roku. Ďakujeme vám z celého srdca. Sláva Ukrajine!“ povedal Psiuk novinárom.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Sláva Ukrajine, znelo Turínom! Víťazom Eurovízie sa stal ukrajinský Kalush Orchestra

Členovia skupiny Kalush Orchestra dostali od ukrajinskej vlády špeciálne povolenie vycestovať a zúčastniť sa na Eurovízii, keďže muži v bojovom veku majú zakázané opustiť krajinu. Ich povolenie vyprší už o dva dni.

Psiuk si podľa vlastných slov nie je celkom istý, čo jeho kapelu čaká, keďže na Ukrajine zúri vojna. „Ako všetci Ukrajinci aj my sme pripravení bojovať až do konca,“ uviedol.

Tohtoročný ročník medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízie je najskôr jedným z najviac politických za posledné roky. Rusko dostalo zákaz, Ukrajina je považovaná za favorita na víťazstvo, napísala ešte pred finálovým koncertom, počas ktorého 25 hudobných zoskupení vystúpilo pred živým publikom v severotalianskom Turíne. Ďalšie milióny divákov súťaž sledovali v televíziách po celom svete.

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra pritom nebola pôvodnou ukrajinskou voľbou. Krajinu mala najskôr zastupovať Alina Pašová, 29-ročná raperka a bývalá účastníčka reality show. Keď sa ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobúrenia a namiesto nej dostal šancu vystúpiť práve Kalush Orchestra, folk-rapová skupina zo západu Ukrajiny.

V ich piesňach sa miešajú ukrajinské rytmy, kostýmy a tanečné pohyby spolu so súčasným hip hopom a stávkové kancelárie im dávali 60-percentnú šancu na víťazstvo. Pieseň Stefania, s ktorou vystúpili, vznikla pôvodne ako pocta matke frontmana kapely. Od ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára sa ale zmenila v hymnu národa, ktorého krajinu pustoší vojna, napísala agentúra AP. Pôvodný text totiž získal úplne nový význam. „Vždy nájdem cestu domov, aj keď sú všetky cesty zničené,“ spieva sa v nej.

Šesťčlenná chlapčenská kapela dostala špeciálne povolenie, aby mohla opustiť krajinu a reprezentovať Ukrajinu a ukrajinskú kultúru na súťaži. Jeden z pôvodných členov skupiny zostal na Ukrajine bojovať, ostatní sa plánujú vrátiť hneď, ako sa Eurovízia skončí.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Kalush Orchestra