Ukrajinci už majú zbrane, ktoré môžu zvrátiť vojnu. Americké M-777

Ukrajinská armáda nasadila na frontových líniách už mnohé z moderných amerických húfnic typu M-777, ktoré Kyjevu v rámci vojenskej pomoci dodali Spojené štáty. Oznámilo to v nedeľu na Twitteri veľvyslanectvo USA v Kyjeve.

15.05.2022 18:58
Americké húfnice M-777 Howitzer pre Ukrajinu Foto:
Americké húfnice M-777 pre Ukrajinu.
debata (532)

„Húfnice M-777 sú už nasadené. Dodané v rámci najnovšieho balíka pomoci ukrajinským ozbrojeným silám v hodnote 800 miliónov dolárov. S výnimkou jednej bolo na Ukrajinu dodaných už všetkých 90 húfnic poskytnutých Spojenými štátmi, mnohé z nich sú už nasadené na frontových líniách,“ uviedla ambasáda.

VIDEO: Húfnice M-777 v akcii na Ukrajine.

Video

Zároveň zdieľala video ukrajinskej armády zachytávajúce, ako sa ukrajinskí vojaci učia používať húfnicové systémy M-777. Nemenovaný predstaviteľ Pentagónu pred niekoľkými dňami informoval, že takýto výcvik absolvovalo už približne 370 príslušníkov ukrajinskej armády, a to v lokalitách mimo Ukrajiny, pod vedením inštruktorov zo Spojených štátov a iných krajín NATO.

Podľa agentúry Reuters je dodanie poľných húfnic M-777 považované za významný krok, keďže tento typ zbrane je cenený pre svoju presnosť a ďaleký dostrel.

VIDEO: Americké húfnice M-777 nakladajú pre Ukrajinu.

Video

Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne s Ruskom, povedal v nedeľu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý zároveň vyzval NATO, aby pokračovalo v poskytovaní vojenskej pomoci Kyjevu.

„Ukrajina môže túto vojnu vyhrať. Ukrajinci statočne bránia svoju vlasť. Musíme vystupňovať a udržať našu… podporu Ukrajine,“ povedal Stoltenberg po skončení neformálneho zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Krajiny Severoatlantickej aliancie sú pripravené poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc na boj proti ruskej invázii tak dlho, ako to bude potrebné, uviedla v nedeľu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

„Nesmieme poľaviť a ani nepoľavíme v našom úsilí, najmä pokiaľ ide o vojenskú podporu, pokiaľ Ukrajina bude takúto pomoc potrebovať na svoju obranu,“ povedal Baerbocková po stretnutí ministrov v Berlíne.

532 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna na Ukrajine #húfnice M-777