Švédsko požiada o vstup do NATO. Putin v tom problém nevidí

Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO, oznámila v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na to uviedol, že plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém. Rusko by však podľa jeho slov muselo reagovať, ak by Severoatlantická aliancia chcela do týchto krajín rozširovať vojenskú infraštruktúru.

16.05.2022 16:05 , aktualizované: 19:00
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (5)

Ruský prezident dodal, že Rusko nemá so Švédskom ani Fínskom problémy a že rozšírenie aliancie je záujmom Spojených štátov.

„Vláda sa rozhodla informovať Severoatlantickú alianciu, že Švédsko sa chce stať jej členom,“ povedala Anderssonová novinárom s tým, že veľvyslanec Švédska pri NATO Axel Wernhoff čoskoro túto skutočnosť oznámi Aliancii.

„Zanechávame jednu éru a vstupujeme do novej,“ povedala. „To najlepšie pre Švédsko a Švédov je pripojiť sa k NATO,“ citovala ju stanica Sky News.

Žiadosť Švédska o členstvo v NATO musí jednomyseľne ratifikovať všetkých 30 členských krajín Aliancie. „Očakávame, že by to nemalo trvať dlhšie ako rok,“ poznamenala v tejto súvislosti predsedníčka švédskej vlády. Krátko predtým sa za podanie žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v parlamentnej rozprave vyslovila väčšina strán.

Už v nedeľu vyjadrila podporu pre členstvo v NATO vládnuca Švédska sociálnodemokra­tická strana robotnícka premiérky Anderssonovej. „Vo Švédsku toho existuje mnoho, čo stojí za to brániť a Švédsko bude mať najlepšiu obranu práve v NATO,“ povedala šéfka vlády v pondelok v parlamente. „Konečne môžeme aj my byť členom NATO,“ uviedol šéf najväčšej opozičnej Umiernenej strany Ulf Kristersson.

Rozhodnutie o podaní prihlášky do NATO v nedeľu oznámilo aj Fínsko. V pondelok sa touto žiadosťou zaoberá tamojší parlament – schválenie poslancami sa považuje za formalitu.

Anderssonová na nedeľnej tlačovej konferencii v Štokholme vyhlásila, že zámer jej krajiny vstúpiť do NATO nie je namierený voči Rusku. Podľa jej slov ide o najlepší spôsob, ako zaistiť bezpečnosť Švédska v zásadne zmenenej situácii, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Ako zdôraznila, na území Švédska nebudú po vstupe do Aliancie umiestňované jadrové zbrane ani budované stále vojenské základne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Švédsko #vojna na Ukrajine