Ruský vojak obvinený z vojnových zločinov na Ukrajine pred súdom v Kyjeve priznal vinu

Ruský vojak Vadim Šišimarin v stredu pred súdom v Kyjeve priznal vinu z vojnových zločinov na Ukrajine. Ide o prvý takýto proces s ruským vojakom od začiatku ruskej invázie do susednej krajiny. Proces s Šišimarinom bude pokračovať vo štvrtok. Prerušili ho z dôvodu veľkého náporu novinárov v súdnej miestnosti.

18.05.2022 17:26 , aktualizované: 18:13
Vadim Šišimarin Foto: ,
Ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022
debata (40)

Šišimarin (21) pred súdom v Kyjeve čelil obvineniam z vojnových zločinov a plánovanej vraždy v spojitosti so zabitím 62-ročného muža na severovýchode Ukrajiny.

Seržant Šišimarin bol príslušníkom ruského tankového práporu. V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody. Šišimarin vtedy pred súdom absolvoval predbežné vypočutie.

Obžaloba tvrdí, že obvinený spolu s ďalšími vojakmi cestoval v ukradnutom vozidle v oblasti okolo ukrajinského mesta Sumy, keď stretli 62-ročného civilistu. Ten práve používal mobilný telefón. Seržantovi Šišimarinovi prikázali vystreliť na tohto muža s cieľom zabrániť mu, aby ukrajinským obrancom oznámil pozíciu ruských vojakov.

Súd si má pred vynesením rozsudku ešte vypočuť výpovede svedkov vrátane manželky zabitého muža a ďalšieho vojaka, ktorý sa so Šišimarinom nachádzal vo vozidle.

Rusko tvrdí, že stále nedisponuje žiadnymi podrobnosťami čo sa týka Šišimarinovho prípadu a obvinenia považuje za „neprijateľné“ a vykonštruované, uviedol na stredajšej tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #vojnový zločin