Covidom sa v KĽDR nakazila už takmer desatina populácie, obetí však hlási len 65

Severná Kórea oznámila, že dosahuje dobré výsledky v boji proti prvej potvrdenej epidémii choroby covid-19 v krajine. Počet ľudí s príznakmi horúčky napriek tomuto vyhláseniu prekročil dva milióny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

20.05.2022 07:59 , aktualizované: 08:42
kórea, covid Foto:
Lekárka kontroluje teplotu obyvateľky, aby obmedzila šírenie infekcie koronavírusom, v Pchjongjangu v Severnej Kórei 17. mája 2022.
debata (8)

Podľa štátnej agentúry KCNA pribudlo za posledný deň 263 370 ďalších ľudí s príznakmi horúčky, čím celkový počet týchto prípadov dosiahol 2,24 milióna. 65 ľudí na symptómy zomrelo, z toho dvaja v posledných 24 hodinách. KCNA neuviedla, koľko ľudí bolo pozitívne testovaných na koronavírus.

Aj napriek šíreniu nákazy Pchjongjang uviedol, že pokračujú poľnohospodárske práce, továrne fungujú. „Aj v situácii maximálnej prevencie mimoriadnej epidémie je v kľúčových priemyselných odvetviach zachovaná normálna výroba a rozsiahle stavebné projekty prebiehajú bez prerušenia,“ uviedla KCNA s tým, že napriek „protiepidemickej vojne sú stabilne hlásené dobré výsledky“.

Virus Outbreak North Korea Čítajte viac Položí COVID-19 režim Kim Čong-una?

Štátny pohreb pre maršala, ktorý vychovával Kima

Napriek šíriacej sa nákaze covidu Severná Kórea pripravuje štátny pohreb maršala severokórejskej ľudovej armády a hlavného poradcu ministerstva obrany Hjon Čchol-hea, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 87 rokov. Informovala agentúra Jonhap, ktorá sa odvolala na KCNA.

Hjon Čchol-he bol blízkym spolupracovníkom zosnulého vodcu KĽDR Kim Čong-ila a bol známy tým, že pomáhal pri výchove súčasného vodcu Kim Čong-una.

Hjon bol tiež kľúčovou postavou vládnucej robotníckej strany, kde pôsobil ako člen politického byra a ústredného výboru, aj ako člen Ústredného vojenského výboru. Bol známy ako jeden z najvplyvnejších vojenských vodcov počas vedenia bývalého vodcu Kim Čong-ila.

Je známe, že Hjon Čchol-he pred desiatimi rokmi zohral úlohu mocenskom striedaní v klane Kimovcov. V roku 2016 bol povýšený do hodnosti maršala.

Denník Rodong sinmun oznámil, že Hjon Čchol-he bude mať štátny pohreb. Noviny uviedli, že usporiadaním štátneho pohrebu pre tohto muža, ktorý podporoval dynastiu Kimovcov, chce Kim Čong-un posilniť národnú jednotu v čase, keď jeho krajina zápasí so šíriacou sa epidémiou.

Vakcíny odmietli

Rastúci počet prípadov a nedostatok zdravotníckych pomôcok a vakcín viedol agentúru OSN pre ľudské práva k tomu, aby varovala pred možnými „ničivými“ dôsledkami epidémie pre 25 miliónov obyvateľov Severnej Kórey. Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa navyše obávajú, že nekontrolované šírenie nákazy by mohlo viesť k vzniku nových smrteľnejších variantov koronavírusu.

Severokórejské zdravotníctvo podľa medzinárodných porovnaní patrí k tým najhorším na svete. Trpí nedostatkom liečiv, zdravotníckeho materiálu či prístrojov. KĽDR už skôr odmietla vakcíny proti covidu-19 zo zahraničia. Namiesto toho uvádza, že epidémia vírusu v krajine naberá „priaznivý obrat“.

Podľa juhokórejských úradov je však ťažké vyvodzovať akékoľvek závery, pretože nie je jasné, ako Severná Kórea počíta ľudí s horúčkou a pacientmi s covidom-19.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #koronavírus