Ani sankcie, ani hackeri. Putin odkázal Západu, že Rusko bolo pripravené

Kybernetická agresia proti Rusku zlyhala, rovnako ako sankčný nátlak, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin na piatkovej porade svojej bezpečnostnej rady o bezpečnosti informačných systémov.

21.05.2022 05:45
debata (317)

Putin podľa agentúry TASS však pripustil, že počet hackerských útokov rádovo vzrástol a stali sa aj závažnejšími a komplexnejšími, čo podľa neho nie je v silách jednotlivých hackerov, ale ide o počínanie „štátnych štruktúr“.

Západné sankcie majú Rusko prinútiť k ukončeniu vojny proti Ukrajine, ktorú ruské vojská na Putinov rozkaz rozpútali pred 86 dňami.

„Už sa dá povedať, že kybernetická agresia proti nám, ako aj celý sankčný nátlak na Rusko, zlyhali. Celkovo sme boli pripravení na tento útok, a to je výsledok tej systémovej práce, ktorá sa viedla v posledných rokoch,“ citovala šéfa štátu agentúra TASS.

„Množstvo počítačových útokov na ruskú informačnú infraštruktúru v posledných rokoch ustavične rastie, najmä v posledných rokoch. A spolu so začiatkom špeciálnej vojenskej operácie v Donbase, na Ukrajine, sa výzvy v tejto oblasti stali ešte tvrdším a závažnejšími, rozsiahlejšími,“ povedal.

VIDEO: Vojna na Ukrajine podľa Pentagónu potrvá ešte dlho. Na snímke ruského ministerstva obrany je odpálenie rakiet Kalibr z lode čiernomorskej flotily.

Video

Putin vojnu proti Ukrajine označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“. Tento výraz ruské úrady presadzujú cenzúrou, pokutami aj hrozbami väzenia. Servery ruských štátnych médií a úradov sa po invázii opakovane stali terčom útokov hackerov zo skupiny Anonymous.

„Proti Rusku sa v podstate rozpútala skutočná agresia, vojna v informačnom priestore,“ uviedol Putin. „Predovšetkým násobne, rádovo, sa zväčšil počet kybernetických útokov, vrátane komplexných,“ zdôraznil Putin. Dodal, že tieto útoky nie sú podľa expertov v silách jednotlivých hackerov.

Tieto útoky podľa Putina prichádzajú z rôznych krajín, ale sú presne koordinované. „V podstate je to počínanie štátnych štruktúr,“ vyhlásil a pripomenul, že v niektorých krajinách sa už súčasťou ozbrojených síl stali kybernetické vojská.

Spomínané útoky si kladú za cieľ vyradiť internetové servery, objekty kritickej informačnej infraštruktúry, médiá, finančné ústavy, spoločensky dôležité portály a siete. Vážne útoky cielili aj na internetové stránky úradov. Oveľa častejšie dochádza k pokusom preniknúť do sietí popredných ruských podnikov.

Prezident vyzval radu posúdiť otázky späté s ochranou a zabezpečením spoľahlivej práce informačných systémov a komunikačných sietí. Túto otázku označil za najdôležitejšiu pre zvrchovanosť a bezpečnosť Ruska a ruskej ekonomiky, riadenie štátu a stabilitu spoločnosti. Za účelné tiež pokladá zamyslieť sa nad vytvorením štátneho systému ochrany informácií. Od členov rady očakáva konkrétne návrhy.

Bezpečnostná rada na zasadnutí posúdila a schválila návrh základov štátnej politiky pri ochrane kritickej informačnej infraštruktúry, uviedol TASS s odvolaním sa na vyjadrenie tajomníka rady Nikolaja Patruševa pred novinármi. Dokument bude v najbližšom čase predložený prezidentovi, aby ho potvrdil. Bezpečnosť infraštruktúry má zvýšiť používanie ruských informačných technológií, na ktorých výskum a vývoj štát podľa Patruševa zameria svoje úsilie, a to aj v oblasti umelej inteligencie. Počíta sa aj s vytvorením konkurencieschopnej súčiastkovej základne v elektronike a s vývojom systému včasného varovania, rozpoznania a likvidácie následkov počítačových útokov.

317 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #hackerské útoky #vojna na Ukrajine