WHO očakáva, že sa objavia ďalšie prípady nákazy opičími kiahňami

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že celosvetovo pribudnú ďalšie prípady nákazy opičími kiahňami. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v nedeľu.

22.05.2022 08:49
debata (20)

WHO v sobotu oznámila, že dosiaľ 12 členských štátov, kde sa táto choroba bežne nevyskytuje, hlásilo celkovo 92 potvrdených prípadov nákazy opičími kiahňami a 28 prípadov podozrenia na toto ochorenie. WHO dodala, že v najbližších dňoch poskytne krajinám ďalšie usmernenia a odporúčania o tom, ako zmierniť šírenie nákazy.

„Dostupné informácie naznačujú, že k prenosu z človeka na človeka dochádza prostredníctvom blízkeho fyzického kontaktu s nakazenými osobami, ktoré majú symptomatický priebeh ochorenia,“ dodala WHO.

Opičie kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam. Vírus sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne