Diplomat Gábor: Orbán by si vychutnal moment rozpadu EÚ

Slováci v Maďarsku sa odčlenili od svojho slovenského etnického kmeňového územia začiatkom 18. storočia (!), čo ovplyvnilo ich tragický osud. Aj takýto názor sa objavil v prostredí Maďarskej akadémie vied v recenzii knihy slovenského diplomata Jána Gábora.

22.05.2022 13:30
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (133)

„Pýtam sa však, ako je možné, že Slováci v rumunskom Sedmohradsku, prípadne v srbskej Vojvodine, ktorých bolo desaťkrát menej ako krajanov v potrianonskom Maďarsku a ktorých historický vývoj bol veľmi podobný (boli v jednej monarchii), žijú dodnes čulým národnostným životom," reaguje spoluautor knihy s názvom Život národa je večný.

Napísal ju s historikom Ferdinandom Vrábelom pri príležitosti stého výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, ktorá riešila hranice maďarského štátu s jeho susedmi po rozpade Rakúsko-Uhorska. Priamym následkom vytvorenia týchto hraníc bol vznik národnostných menšín na územiach nových štátov vrátane Maďarska.

Denník Pravda bude najbližších sedem dní každý deň zverejňovať seriál rozhovorov s Jánom Gáborom, ktorý ako veľvyslanec pôsobil v Rumunsku a v Írsku, a pôsobil aj na ďalších významných postoch slovenskej diplomacie v zahraničí. Dlhodobo sa venoval otázke národnostných menšín. Zúčastnil sa tvorby rozhodujúcich zmluvných dokumentov pre SR a súčasne pôsobil ako expert Rady Európy. Menšinovú agendu dôsledne a komplexne analyzuje z právneho, politického a historického aspektu. Neobchádza pritom ani medzinárodný kontext a jeho širšiu perspektívu. Z tohto pohľadu sa bližšie zaoberal aj slovenskými vzťahmi s Maďarskom.

O zmienenej recenzii poznamenal, že sa viackrát točí v bludnom kruhu maďarskej mytológie. Gábor odpovedá aj na otázky o terajšom vývoji.

„Jeden z prvých vedúcich politikov v Európe, ktorý v podstate začal nahlas hovoriť o tom, že si vie predstaviť život aj mimo EÚ, je, neprekvapujúco, súčasný predseda vlády susedného Maďarska. V tomto kontexte je tiež prvým, kto otvorene presadzuje vplyv rusko-čínskeho tandemu v strednej Európe. A keď sa možno raz bude úspešná kapitola príbehu EÚ chýliť k menej úspešnému koncu (ak vychádzame z premisy, že nič netrvá večne), všetko nasvedčuje tomu, že Viktor Orbán si túto chvíľu rád vychutná," upozornil Gábor.

Prvú časť rozhovoru si prečítajte na www.pravda.sk v pondelok 23. mája.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Ján Gábor