Ukrajinci zničili ťažký ruský mínomet Tulipán, prvýkrát v histórii

Ukrajinskej armáde sa v Donbase na východe krajiny prvýkrát podarilo zničiť ruský ťažký samohybný mínomet 2S4 Tulpan (po slovensky Tulipán), oznámila v nedeľu agentúra Unian s odvolaním sa na velenie ukrajinských síl.

22.05.2022 18:00
debata (131)

„Je to prvýkrát dokumentárne potvrdené zničenie samohybnej zbrane tejto triedy, a to nielen v tejto vojne, ale vôbec v moderných dejinách. Verte ukrajinským ozbrojeným silám. Sláva Ukrajine,“ citovala agentúra z komuniké.

VIDEO: Ťažký samohybný mínomet Tulipán. Zábery ruského ministerstva obrany z vlaňajšieho cvičenia.

Video

Rusi, ktorí svoje sily sústreďujú predovšetkým na dobytie Severodonecka, touto zbraňou kalibru 240 milimetrov podľa ukrajinskej agentúry zničili most medzi Severodoneckom a Lysyčianskom, než sa ukrajinským obrancom podarilo zistiť umiestnenie ťažkého mínometu v blízkosti mesta Rubižne a zničiť ho.

VIDEO: Takto ukrajinskí delostrelci presne trafili mínomet Tulipán. Video nakrútil dron. Mínomet zachvátili plamene a následne v ňom vybuchla munícia.

Video

Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že na zameranie miesta, kde sa ťažký samohybný mínomet nachádzal, „pomohli“ svojimi zábermi ruskí propagandisti.

„Vďaka ruským propagandistom za pomoc pri zameraní. Predviedli sa a teraz už nie je ani, čo zbierať do vriec. Tak dopadne každý!“ uviedol Hajdaj v narážke na skutočnosť, že ruská armáda svojich mŕtvych balí do vriec.

Zničenie mínometu nasledovalo o deň neskôr, ako sa objavili zábery tejto zbrane v televízii od ruského vojnového reportéra. Je možné, že práve televízne zábery umožnili Ukrajincom lokalizovať ho a následne zničiť.

„Tulipán“ bol za komunizmu zavedený aj do výzbroje československej armády, zrejme len v počte štyroch kusov. Do bojov bol nasadený v Afganistane a v Čečensku. Podľa anglickej verzie internetovej encyklopédie Rusi svoje mínomety – najťažšie zbrane svojho druhu v súčasnom svete – pred niekoľkými rokmi modernizovali a zostáva im deväť kusov po tom, keď Ukrajinci pri Rubižnom jednu zbraň zničili. Ďalších 410 kusov tejto zbrane má ale ruská armáda uložených v skladoch.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine