Dánsko či Škótsko hlásia prvé prípady opičích kiahní, Portugalsko už 37

Rakúsko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní v Krajine. Ide o 35-ročného muža, ktorého v nedeľu previezli do nemocnice vo viedenskom obvode Favoriten. TASR informácie prevzala od agentúry APA a televízie ORF.

23.05.2022 10:33 , aktualizované: 16:37
debata (34)

„(Pacient) je zatiaľ v poriadku. Jeho stav je stabilizovaný. Má vyrážky a mierne príznaky chrípky,“ uviedla hovorkyňa Viedenského zdravotného združenia (WiGev) Nina Brennerová-Küngová.

Ošetrujúci lekár Christoph Wenisch v pondelkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Ö3 spresnil, že „pacient má dobrú náladu a chcel by ísť domov. Povedali sme mu však, že teraz to nie je vhodné, pretože musí byť ešte nejaký čas izolovaný“. Wenisch dodal, že osoby, s ktorými bol v úzkom kontakte, boli preventívne zaočkované proti kiahňam.

Opičie kiahne Čítajte viac Španielsko vyšetruje možné šírenie opičích kiahní z festivalu na Gran Canarii

Portugalské úrady zase hlásili v pondelok 14 nových prípadov opičích kiahní. Celkový počet dosiaľ potvrdených prípadov tohto ochorenia sa v krajine zvýšil na 37, informuje agentúra Rueters.

V susednom Španielsku potvrdili v Madridskom spoločenstve, do ktorého patrí aj hlavné mesto Madrid, ďalšie štyri prípady opičích kiahní. Len v Madride okrem toho evidujú 38 ďalších prípadov podozrenia na toto ochorenie.

Dáni rozsiahlu nákazu neočakávajú

Prvé prípady ochorenia oznámilo popoludní aj Dánsko a Škótsko. S odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters. V Dánsku sa potvrdil prvý prípad u muža, ktorý sa vrátil zo Španielska. Dotyčný je v izolácii a úrady trasujú jeho kontakty.

„Zdravotnícke orgány neočakávajú v Dánsku rozsiahlu nákazu, ale situáciu pozorne sledujeme, aby sme boli pripravení na možný vývoj situácie okolo infekcie,“ uviedol vo vyhlásení minister zdravotníctva Magnus Heunicke.

Prvý výskyt tohto vírusového ochorenia oznámili aj škótske úrady, podľa ktorých sa dotyčná osoba lieči a jej kontakty sú trasované. Vo zvyšku Spojeného kráľovstva sa už skôr potvrdilo najmenej 20 prípadov opičích kiahní. Britskí vedci uviedli, že v tomto týždni očakávajú ďalšie prípady.

opiciekiahne Čítajte viac Britskí vedci očakávajú ďalšie prípady opičích kiahní. Šíria sa nečakane rýchlo

Na Slovensku opičie kiahne v tejto vlne nezaznamenali, neevidujú ani podozrenia na toto ochorenie. Na webe o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva. Ten podľa svojho stanoviska situáciu vo výskyte opičích kiahní v Európe dôkladne monitoruje a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS.

Opičie kiahne boli prvýkrát zaznamenané v Demokratickej republike Kongo v 70. rokoch minulého storočia. Počet prípadov v západnej Afrike sa v poslednom desaťročí zvyšoval.

Medzi symptómy ochorenia patrí horúčka, bolesti hlavy a kožná vyrážka, ktorá sa zvyčajne objaví najprv na tvári a potom sa šíri po zvyšku tela. Žiadny liek neexistuje, ale príznaky zvyčajne odznejú po dvoch až štyroch týždňoch. Štúdie z Afriky preukázali smrtnosť asi 3,6 percenta, u neočkovaných proti pravým kiahňam až desať percent.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súčasnosti vypracúva usmernenia na obmedzenie šírenia opičích kiahní. Existuje obava, že počet prípadov môže v letných mesiacoch naďalej stúpať. WHO predpokladá, že prepuknutie šírenia tohto ochorenia bolo vyvolané sexuálnym kontaktom. Susan Hopkinsová z britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) predpokladá, že opičie kiahne sa šíria najmä v komunitách LGBTI.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #opičie kiahne