Putin údajne v marci prežil pokus o atentát, prvý od roku 2011

Ruský prezident Vladimír Putin sa stal pred časom terčom atentátu. K pokusu došlo po ruskej invázii na Ukrajinu, ale akcia podniknutá Kaukazanmi sa vôbec nepodarila.

23.05.2022 15:10
putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin počúva bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka počas ich stretnutia v rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči v Rusku v pondelok 23. mája 2022.
debata (51)

Uviedol to náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v rozhovore, ktorého úryvok dnes zverejnil na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Tvrdenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

„Išlo o atentát (na Putina) po línii predstaviteľov Kaukazu, a to nie tak dávno. Nedostalo sa to na verejnosť. Bol to úplne nepodarený pokus, ale skutočne sa to odohralo. Približne pred dvoma mesiacmi,“ povedal Budanov. „Ešte raz hovorím, že sa to nepodarilo. Akcia nemala žiadnu publicitu. Ale stala sa,“ dodal.

Celý rozhovor so šéfom vojenskej rozviedky má v novinách vyjsť v utorok.

V ruských médiách sa dá dočítať, že Putin prežil prinajmenšom 13 pokusov o atentát. Hneď prvý, podniknutý ešte v čase, keď zastával funkciu hlavy štátu len z poverenia odstupujúceho prezidenta Borisa Jeľcina, mali podľa niekdajšieho náčelníka Putinovej ochranky na svedomí čečenskí separatisti. Tí si údajne najali dvoch ostreľovačov, aby Putina odpravili počas pohrebu petrohradského starostu Anatolija Sobčaka, v ktorého službách Putin začínal svoju kariéru. Ale ostreľovačov sa podarilo zneškodniť ešte pred pohrebom vo februári 2000. Posledné dva známe pokusy o atentát sa podľa médií odohrali v lete 2011, kedy bol Putin načas šéfom vlády. Neúspešní atentátnici boli duševne chorí a skončili v psychiatrických zariadeniach, zatiaľ čo Putin sa na jar budúceho roku vrátil do Kremľa na čelo štátu.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Ruské elity chcú odstaviť Putina, tvrdí ukrajinská rozviedka
51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #pokus o atentát